Νέα μελέτη έδειξε ότι δεν είναι πιθανό οι μητέρες να μεταδώσουν μέσω του θηλασμού τη νόσο COVID-19 στα νεογέννητα μωρά τους εάν λάβουν τις σωστές προφυλάξεις υγιεινής.

Στη μελέτη συμμετείχαν 120 μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες μολυσμένες με κορωνοϊό και οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν περιπτώσεις μετάδοσης κατά τη διάρκεια του τοκετού ή μετά από δύο εβδομάδες επαφής με το δέρμα και το θηλασμό.

Η μελέτη στοχεύει στη βελτίωση των οδηγιών για τις μητέρες που θηλάζουν, καθώς η τρέχουσα καθοδήγηση για νέες μητέρες που έχουν μολυνθεί με COVID-19 δεν είναι σαφής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Child & Adolescent Health .

Θηλασμός και COVID-19

Εάν οι μητέρες φορούν κατάλληλα καλύμματα προσώπου και ακολουθούν σωστές διαδικασίες ελέγχου της λοίμωξης, τα νεογνά είναι απίθανο να προσβληθούν από τη μόλυνση, αναφέρει η μελέτη.

Η ερευνήτρια Δρ Christine Salvatore, του Weill Cornell Medicine-New York Presbyterian Komansky των ΗΠΑ, δήλωσε σχετικά: «Τα δεδομένα σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού περιορίζονται σε έναν μικρό αριθμό περιπτωσιολογικών μελετών. Κατά συνέπεια, οι οδηγίες για τις εγκύους και τις νέες μητέρες ποικίλλουν. Ελπίζουμε ότι η μελέτη μας θα δώσει κάποια διαβεβαίωση στις νέες μητέρες ότι ο κίνδυνος να μεταδώσουν την COVID-19 στα μωρά τους είναι πολύ χαμηλός. Ωστόσο, απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για την καλύτερη κατανόηση των κινδύνων μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί ».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD