Η  COVID-19 ενδεχομένως δεν είναι μια μόνο νόσος αλλά 6 διαφορετικοί τύποι, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Ο κάθε τύπος διαφέρει σε ένταση και στην ανάγκη για υποστήριξη της αναπνοής κατά τη νοσηλεία.

Βήχας, πυρετός και απώλεια όσφρησης είναι τα συνήθη συμπτώματα της COVID-19, αλλά η ακτίνα συμπτωμάτων μπορεί να περιλαμβάνει πονοκεφάλους, μυϊκό πόνο, κούραση, διάρροια, σύγχυση, απώλεια όρεξης, δύσπνοια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 1.600 ανθρώπων που ανέφεραν τα συμπτώματα τους σε μια εφαρμογή.

Οι 6 ομάδες συμπτωμάτων, από τα λιγότερο έως τα περισσότερο σοβαρά είναι.

  • Πονοκέφαλος, ανοσμία, μυϊκοί πόνοι, βήχας, πονόλαιμος, πόνος στο θώρακα, όχι πυρετός
  • Πονοκέφαλος,, ανοσμία,  βήχας, πονόλαιμος, βραχνάδα, πυρετός, απώλεια όρεξης
  • Πονοκέφαλος,, ανοσμία,  απώλεια όρεξης, διάρροια, πονόλαιμος, πόνος στο θώρακα, όχι βήχας
  • Πονοκέφαλος, ανοσμία,  βήχας, πυρετός,  βραχνάδα, πόνος στο θώρακα, κούραση
  • Πονοκέφαλος, ανοσμία,  απώλεια όρεξης, βήχας, πυρετός,  βραχνάδα, πονόλαιμος, πόνος στο θώρακα, κούραση, σύγχυση, μυϊκός πόνος
  • Πονοκέφαλος, ανοσμία, απώλεια όρεξης, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πονόλαιμος, πόνος στο θώρακα, κούραση, σύγχυση,  μυϊκός πόνος, δύσπνοια, διάρροια, πόνος στην κοιλιά.

Οι τελευταίοι 3 τύποι συνδέονται με την πιο σοβαρή νόσο. Η ακτίνα όσων έχουν σοβαρά συμπτώματα που χρειάζονται βοήθεια στην αναπνοή κυμαίνεται από 9% έως 20%, ενώ όσοι έχουν ελαφρύτερα συμπτώματα και χρειάζονται υποστήριξη στην αναπνοή είναι από 2% έως 3%.

Σχεδόν μισοί από τους ασθενείς με τα πιο σοβαρά συμπτώματα κατέληξαν σε νοσοκομείο σε σύγκριση με 16% που είχαν πιο ελαφρά συμπτώματα.

Χρησιμοποιώντας μείγμα συμπτωμάτων, σωματικό βάρος και άλλους παράγοντες, οι ερευνητές ανέπτυξαν μοντέλο που προβλέπει ποιοι ασθενείς θα χρειαστούν νοσηλεία και υποστήριξη της αναπνοής.

Η Dr. Claire Steves, του King's College London, δήλωσε ότι τα ευρήματα έχουν σημαντικές εφαρμογές στην περίθαλψη και στην παρακολούθηση ανθρώπων που είναι πιο ευάλωτοι για σοβαρή COVID-19.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο server medRxiv.

 

Πηγές: medRxiv.