Σημαντικός αριθμός ασθενών ανέφεραν εξασθένηση της ακοής,  όταν ρωτήθηκαν 8 εβδομάδες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο στο οποίο είχαν νοσηλευτεί με COVID-19, αναφέρουν ωτορινολαρρυγγολόγοι του  University of Manchester σε έρευνα που υποστηρίχτηκε από το NIHR Manchester Biomedical Research Center (BRC).

121 από τους ενηλίκους που νοσηλεύτηκαν στο Wythenshawe Hospital, έλαβαν μέρος στην έρευνα από το τηλέφωνο. Όταν ρωτήθηκαν για αλλαγές στην ακοή τους, 16 άνθρωποι ανέφεραν ότι αυτή ήταν χειρότερη.

8 άνθρωποι ανέφεραν εξασθένηση της ακοής και ακόμη 8 εμβοές.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν σε επιστολή προς το International Journal of Audiology.

Ο καθηγητής Kevin Munro, δήλωσε ότι οι κορωνοϊοί μπορούν να βλάψουν τα νεύρα που μεταφέρουν πληροφορίες από και προς τον εγκέφαλο. Θεωρητικά, είναι πιθανό η COVID-19 να μπορεί να προκαλεί προβλήματα σε μέρη του ακουστικού συστήματος. Για παράδειγμα, η ακουστική νευροπάθεια στην οποία ο κοχλίας λειτουργεί αλλά η μετάδοση στο ακουστικό νεύρο προς τον εγκέφαλο έχει βλάβη, θα μπορούσε να είναι ένα στοιχείο.

Άνθρωποι με ακουστική νευροπάθεια έχουν δυσκολία στην ακοή όταν υπάρχει θόρυβος στον περιβάλλοντα χώρο, όπως σε ένα bar.

Το σύνδρομο Guillain-Barre, επίσης συνδέεται με ακουστική νευροπάθεια, που είναι επίσης γνωστό ότι έχει σχέση με τον ιό Sars- CoV-2.

Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζονται νέες έρευνες για να μπορέσουν να εντοπίσουν γιατί υπάρχει σχέση μεταξύ του ιού και προβλημάτων ακοής.

Ο καθηγητής συστήνει προσοχή σχετικά με τα ευρήματα, καθώς θεωρεί πως δεν αποκλείεται, άλλοι παράγοντες εκτός από την COVID-19 να επιδρούν σε προϋπάρχουσα απώλεια ακοής και εμβοές. Για παράδειγμα, στρες, χρήση μασκών (που δυσκολεύει την επικοινωνία) φάρμακα για την COVID-19 που θα μπορούσαν να βλάπτουν το αυτί ή άλλοι παράγοντες που συνδέονται με την κρισιμότητα της νόσου.

 

Πηγές:
International Journal of Audiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο