Μια νέα συνδυαστική θεραπεία από την Genentech θα ενταχθεί στην καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος μετά την πρόσφατη έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) του atezolizumab συν cobimetinib και vemurafenib, για τη θεραπεία προχωρημένου μελανώματος θετικού σε μετάλλαξη BRAF.

Μελέτες έδειξαν ότι η συνδυασμένη θεραπεία παρέτεινε τη ζωή των ασθενών κατά 15 μήνες χωρίς επιδείνωση της νόσου, ανέφερε ο Levi Garraway, MD, Ph.D., επικεφαλής ιατρός και επικεφαλής της παγκόσμιας ανάπτυξης προϊόντων στη Genentech. Η  έγκριση του FDA για αυτόν τον συνδυασμό αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για πολλούς ασθενείς που ζουν με προχωρημένο μελάνωμα.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιελάμβαναν εξάνθημα (75%), μυοσκελετικό πόνο (62%), κόπωση (51%), ηπατοτοξικότητα (50%), πυρεξία (49%), ναυτία (30%), κνησμό (26%), οίδημα (26%), στοματίτιδα (23%), υποθυρεοειδισμό (22%) και αντίδραση φωτοευαισθησίας (21%).

Το atezolizumab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που συνδέεται με την πρωτεΐνη PD-L1 που βρίσκεται στα κύτταρα όγκου και στα κύτταρα του ανοσοποιητικού που διεισδύουν στον όγκο, και στη συνέχεια εμποδίζει την αλληλεπίδραση του PD-L1 με τους υποδοχείς PD-1 και B7.1, επιτρέποντας έτσι πιθανώς την επανενεργοποίηση Τ κυττάρων.

Το Cobimetinib έχει ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες για χρήση σε συνδυασμό με βεμουραφενίμπη για τη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος με μετάλλαξη BRAF V600 που δεν είναι ανιχνεύσιμη.

Η βεμουραφενίμπη, το πρώτο φάρμακο που έχει εγκριθεί στην κατηγορία του, αναστέλλει ορισμένες μεταλλαγμένες μορφές BRAF, οι οποίες είναι γνωστό ότι οδηγούν σε ανάπτυξη  του όγκου.

 

Πηγές:
dermatolotytimes.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας