Η Regeneron Pharmaceuticals Inc δήλωσε τη Δευτέρα ότι  κοκτέιλ αντισωμάτων κατά της COVID-19 που αναπτύσσεται προλαμβάνει και θεραπεύει την ασθένεια σε πιθήκους και χάμστερ, δημιουργώντας έτσι ελπίδα ότι μπορεί να λειτουργήσει και στους ανθρώπους.

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας αναφερόμενη στη μελέτη στα ζώα επεσήμανε ότι το "κοκτέιλ" δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων ήταν σε θέση να "μπλοκάρει σχεδόν εντελώς την εμφάνιση λοίμωξης από τους ιούς’’.

Επίσης, σε μια δεύτερη μελέτη στην οποία τα ζώα μολύνθηκαν με πολύ υψηλότερο επίπεδο του ιού ελαχιστοποίησε την μόλυνση. Η προφυλακτική δράση μειώθηκε σημαντικά με χαμηλότερη δόση χορήγησης του φαρμάκου.

Τα μολυσμένα ζώα που υποβλήθηκαν σε αγωγή με τα αντισώματα νίκησαν τον ιό γρηγορότερα από αυτά που έλαβαν εικονικό φάρμακο, δήλωσε η εταιρεία.

Οι κύριοι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι η θεραπεία μπορεί να προσφέρει κλινικό όφελος τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία της COVID-19. Είπαν επίσης ότι τα ζώα δεν έδειξαν σημάδια αυξημένου ιικού φορτίου ή επιδείνωσης της παθολογίας τους μετά τη θεραπεία. Πρόκειται για ένα σημαντικό σήμα ασφαλείας που υποδηλώνει ότι δεν θα επιδεινώσει τα συμπτώματα της ασθένειας στους ανθρώπους.

Οι μελέτες διεξήχθησαν σε συνολικά 36 μακάκους ρέζους και 50 χάμστερ. Ωστόσο, τα θετικά αποτελέσματα στα ζώα δεν αποτελούν εγγύηση επιτυχίας στους ανθρώπους.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως μέρος του προγράμματος Operation Warp Speed για να παρέχει στις Ηνωμένες Πολιτείες τη θεραπεία εάν πετύχει.

Πάντως τα μονοκλωνικά αντισώματα συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον διαδεδομένων φαρμάκων βιοτεχνολογίας.

Πηγές:
finance.yahoo.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις