Ενώ ο κόσμος περιμένει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η Eli Lilly ξεκίνησε τη δοκιμή ενός αντισώματος σε ανθρώπους ως εναλλακτικού τρόπου πρόληψης της ιογενούς μετάδοσης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Η αμερικανική πολυεθνική θα δοκιμάσει το αντίσωμα - που ονομάζειι LY-CoV555 και αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την καναδική εταιρεία βιοτεχνολογίας AbCellera - σε μια μελέτη φάσης 3 για να δει εάν μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση του κορωνοϊού μεταξύ των κατοίκων και του προσωπικού σε γηροκομεία των ΗΠΑ.

Περισσότερο από το 40% των θανάτων από τη νόσο στις ΗΠΑ έχουν συμβεί σε άτομα που ζουν ή εργάζονται σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης, οπότε εάν είναι αποτελεσματικό στη μελέτη, το αντίσωμα θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πανδημία, σύμφωνα με τη Lilly. Τα αποτελέσματα αναμένονται πριν από το τέλος του έτους.

Η Lilly έχει δημιουργήσει προσαρμοσμένες κινητές ερευνητικές μονάδες, για τις ανάγκες της δοκιμής.
Η απόφαση να προωθηθεί το LY-CoV555 στη φάση 3 έρχεται μόλις δύο μήνες μετά την έναρξη της δοκιμής του φαρμάκου από τους Lilly και AbCellera σε κλινικές δοκιμές. Ταυτοποιήθηκε από ένα δείγμα αίματος που ελήφθη από έναν από τους πρώτους ασθενείς των ΗΠΑ που ανέκαμψαν από την COVID-19.

Η AbCellera εξέτασε πάνω από πέντε εκατομμύρια ανοσοκύτταρα αναζητώντας γραμμές που παρήγαγαν λειτουργικά αντισώματα που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την ασθένεια.

Στη συνέχεια, η εταιρεία εντόπισε πάνω από 500 μοναδικές αλληλουχίες ανθρώπινων αντισωμάτων - τις   οποίες αναφέρει ότι είναι η μεγαλύτερη ομάδα αντισωμάτων antiSARS-CoV-2 που έχουν αναφερθεί ποτέ - πριν εξετάσει αυτά τα αντισώματα για να βρει αυτά που είναι πιο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση του ιού.

Η Lilly και η AbCellera σκοπεύουν να δοκιμάσουν το φάρμακο τόσο για προφύλαξη έναντι του κοροναϊού όσο και ως θεραπεία για επιβεβαιωμένες λοιμώξεις.

Η μελέτη φάσης 3 - η οποία λέει η Lilly είναι η πρώτη του είδους της - ονομάζεται BLAZE-2 και θα εγγράψει περίπου 2.400 άτομα σε κέντρα φροντίδας που έχουν επιβεβαιώσει πρόσφατες περιπτώσεις COVID-19 και έτσι έχουν υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας.

Διεξάγεται σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Μολυσματικών Νόσων (NIAID), μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, και θα δοκιμάσει μία μόνο δόση LY-CoV555 για να δει αν μπορεί να προστατεύσει από τη μετάδοση ιών για τέσσερις εβδομάδες.

Μια δευτερεύουσα πτυχή της μελέτης θα είναι να δούμε αν το αντίσωμα μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές της COVID-19 έως οκτώ εβδομάδες σε ασθενείς που υποκύπτουν σε λοίμωξη.

 

Πηγές:
pharmaforum

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα