Η Novavax ανακοίνωσε την Τρίτη ότι μια κλινική δοκιμή σε αρχικό στάδιο του υποψήφιου εμβολίου COVID-19 παρουσίασε ευνοϊκά αποτελέσματα ανοσοαπόκρισης.

Η δοκιμή Φάσης Ι για το πιθανό εμβόλιο, με την ονομασία NVX-CoV2373, περιέλαβε 131 υγιείς ενήλικες ηλικίας 18-59 ετών σε δύο τοποθεσίες στην Αυστραλία.

Η εταιρεία δήλωσε ότι 106 συμμετέχοντες έλαβαν ένα από τα τέσσερα επίπεδα δόσης του υποψηφίου εμβολίου, μερικά από τα οποία περιείχαν ένα ανοσοενισχυτικό - ένα συστατικό που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ανοσοαπόκριση - και μερικοί που δεν το έκαναν.

Κάθε συμμετέχων έλαβε δύο δόσεις μέσω ενδομυϊκής ένεσης σε απόσταση περίπου 21 ημερών, δήλωσε η Novavax.

Το εμβόλιο παρήγαγε εξουδετερωτικά αντισώματα στους υποψηφίους με υψηλότερο ποσοστό από ό, τι παρατηρήθηκε σε άτομα που είχαν αναρρώσει από την COVID-19. Η Novavax είπε ότι η ανοσοαπόκριση για εκείνους που είχαν το ανοσοενισχυτικό ήταν επίσης ισχυρότερη.

"Όλα τα άτομα ανέπτυξαν αντισώματα IgG κατά της ακίδας μετά από μία δόση εμβολίου και μετά τη δεύτερη δόση , το 100% των συμμετεχόντων ανέπτυξαν αποκρίσεις αντισωμάτων εξουδετέρωσης ιού άγριου τύπου", δήλωσε η εταιρεία.

Επιπλέον, η εταιρεία είπε ότι το εμβόλιο ήταν καλά ανεκτό από τους υποψηφίους και δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η ευαισθησία και ο πόνος ήταν τα πιο συχνά συμπτώματα μετά την πρώτη δόση, ενώ υπήρχαν και κάποια μεμονωμένα συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, κόπωση και μυαλγία. Ένας δε συμμετέχων παρουσίασε ήπιο πυρετό μετά τη δεύτερη δόση, δήλωσε η εταιρεία.

Η Novavax είναι μία από τις πολλές εταιρείες που αναπτύσσουν υποψήφια εμβόλια COVID-19 σε όλο τον κόσμο. Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε την «ισχυρή» ανοσοαπόκριση σε πιθήκους την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Moderna και η Pfizer έχουν επίσης ξεκινήσει δοκιμές τελικού σταδίου.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες