Καθώς ο νέος κορωνοϊός εξαπλώνεται, εμφανίζει νέες μεταλλάξεις, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.

Ο ερευνητής Jesse Bloom και οι συνάδελφοι του στο Howard Hughes Medical Institute συνέταξαν λίστα με το πώς σχεδόν 4.000 διαφορετικές μεταλλάξεις αλλάζουν την ικανότητα του κορωνοϊού να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα.

Tα στοιχεία τους, που είναι δημοσίως διαθέσιμα ως διαδραστικός χάρτης, είναι νέα πηγή για τους ερευνητές που αναπτύσσουν εμβόλια και αντιικά φάρμακα κατά της COVID-19.

Η εργασία επίσης αποκαλύπτει πώς μεταλλάξεις μπορούν ενδεχομένως να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του ιού, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Cell.

Ο Bloom, δήλωσε ότι δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχτεί ο ιός, αλλά τώρα έχουμε τρόπο να εστιάσουμε στις μεταλλάξεις που μπορούν να συμβούν και να δούμε την επίδρασή τους.

Κάθε φορά που ένας ιός αναπαράγεται μπορεί να λάβει νέες γενετικές μεταλλάξεις. Πολλές από αυτές δεν έχουν επίδραση στη συμπεριφορά του ενώ άλλες θα μπορούσαν να τον καταστήσουν καλύτερο ή χειρότερο στο να μολύνει ανθρώπους.

Σε ποια έκταση μεταλλάξεις θα μπορούσαν να καταστήσουν τον SARS-CoV-2 πιο επικίνδυνο παραμένει ανοιχτή ερώτηση. Επιστήμονες ανέλυσαν γενετικές διαφορές σε δείγματα του ιού που συλλέχτηκαν από ασθενείς με COVID-19 παγκοσμίως, αλλά μέχρι τώρα κανείς δεν έχει συνδέσει ολοκληρωτικά, πιθανές μεταλλάξεις με λειτουργική επίδραση στον SARS-CoV-2.

Η νέα έρευνα, εστίασε σε μεταλλάξεις σε σημαντικό μέρος του SARS-CoV-2 την πρωτεΐνη -ακίδα. Η πρωτεΐνη- ακίδα προσκολλάται σε πρωτεΐνη των κυττάρων που ονομάζεται ACE2- αναγκαίο βήμα για λοίμωξη. Μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη- ακίδα θα μπορούσαν να αλλάξουν το πόσο καλά ο SARS-CoV-2 προσκολλάται και μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλές πιθανές μεταλλάξεις θα μπορούσαν να κάνουν τον ιό να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα πιο δυνατά.

Ωστόσο δεν φαίνεται να κερδίζουν έδαφος στις εκδοχές του ιού που κυκλοφορούν.

Άλλες μεταλλάξεις καθιστούσαν πιο δύσκολο για την πρωτεΐνη- ακίδα να προσκολληθεί στα κύτταρα ή εμπόδιζαν την πρωτεΐνη από το να λάβει το τελικό της σχήμα.

Τα στοιχεία θα είναι επίσης πολύτιμα στους ερευνητές που σχεδιάζουν φάρμακα και εμβόλια για τη νόσο. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ