Ηλικιωμένοι με διαβήτη έχουν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο πάγκρεας σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, αναφέρει ανάλυση στο περιοδικό JAMA Oncology.

Η σχέση μεταξύ διαβήτη και καρκίνου στο πάγκρεας αυξάνει 7 φορές σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 3C.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τον κίνδυνο μεταξύ των νόσων και υποδεικνύουν ότι ο διαβήτης θα μπορούσε να είναι πρώιμος προπομπός όσον αφορά τη διάγνωση του καρκίνου.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι ο καρκίνος παγκρέατος έχει συνδεθεί με εμφάνιση διαβήτη εντός 4 ετών πριν τη διάγνωση καρκίνου έως στο 20% των ασθενών.

Μέχρι το 10% ανθρώπων με διαβήτη πιθανόν έχουν τον τύπο 3C, που συνδέεται με παγκρεατίτιδα, σύμφωνα με επισκόπηση του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy.

Τα περισσότερα είδη διαβήτη προκαλούν αύξηση βάρους, αλλά ο τύπος 3C προκαλεί απώλεια κιλών.

Ερευνητές του Harvard School of Medicine επισκόπησαν στοιχεία 160.000 συμμετεχόντων με ηλικία προς τα τέλη της δεκαετίας των 40 έως τα μέσα των 70.

Όσοι εμφάνισαν πρόσφατα διαβήτη είχαν τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό ενώ όσοι διαγνώστηκαν με διαβήτη νωρίτερα στη ζωή τους είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο.

Ενήλικες με μακροχρόνιο διαβήτη που εμφάνιζαν απώλεια κιλών-πιθανός προπομπός του τύπου 3C- είχαν 25% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Άνθρωποι που έχασαν 2,5-4 κιλά μετά την εμφάνιση διαβήτη είχαν 33% υψηλότερο κίνδυνο και όσοι έχασαν τουλάχιστον 4 κιλά είχαν 92% υψηλότερο κίνδυνο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Ενήλικες που εμφάνισαν διαβήτη αργότερα και έχασαν έως 4 κιλά είχαν σχεδόν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο στο πάγκρεας σε σχέση με το γενικό πληθυσμό και όσοι έχασαν περισσότερα από 4 κιλά είχαν σχεδόν 7 φορές περισσότερες πιθανότητες

Ο κίνδυνος καρκίνου στο πάγκρεας ήταν επίσης υψηλότερος σε ενηλίκους με διαβήτη που είχαν υγιές βάρος με βάση τον ΔΜΣ όταν εμφάνισαν απώλεια βάρους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]