Χρήσιμες διατροφικές οδηγίες και πληροφορίες για τον χειρισμό φρέσκων φρούτων και λαχανανικών την εποχή του κορωνοϊού, παρέχουν οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Με 15 ερωτήσεις και απαντήσεις, που ακολουθούν, καθορίζουν το πλαίσιο του ασφαλούς χειρισμού και κατανάλωσης των τροφίμων.

Μπορώ να μολυνθώ από κορωνοϊό τρώγοντας φρέσκα τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι μπορούν να πάθουν COVID-19 από τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων φρούτων και λαχανικών. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής και πρέπει να ενθαρρύνεται η κατανάλωσή τους.

Πώς πρέπει να πλένω φρούτα και λαχανικά την περίοδο της COVID-19;

Με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση. Πριν τα χειριστείτε, πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Στη συνέχεια, πλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά με καθαρό νερό, ειδικά αν τα τρώτε ωμά.

Μπορεί ο ιός να ζει στην επιφάνεια της συσκευασίας τροφίμων;

Οι κορωνοϊοί χρειάζονται ένα ζωντανό πλάσμα ή ανθρώπινο ξενιστή για να πολλαπλασιαστούν και να επιβιώσουν και δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν στην επιφάνεια των συσκευασιών τροφίμων. Δεν είναι απαραίτητο να απολυμάνετε υλικά συσκευασίας τροφίμων. Τα χέρια πρέπει να πλένονται σωστά μετά το χειρισμό συσκευασιών τροφίμων και πριν από το φαγητό.

Μπορεί ο ιός να μεταδοθεί μέσω της κατανάλωσης μαγειρεμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των ζωικών προϊόντων;

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από κορωνοϊό από τρόφιμα. Ο ιός που προκαλεί την COVID-19 μπορεί να εξοντωθεί σε θερμοκρασίες παρόμοιες με εκείνες άλλων γνωστών ιών και βακτηρίων που βρίσκονται στα τρόφιμα. Τρόφιμα όπως κρέας, πουλερικά και αυγά πρέπει πάντα να μαγειρεύονται καλά σε θερμοκρασία τουλάχιστον 70 °C. Πριν από το μαγείρεμα, τα ωμά ζωικά προϊόντα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, ώστε να αποφεύγεται η διασταυρούμενη μόλυνση με μαγειρεμένα τρόφιμα. 

Είναι ασφαλή τα παντοπωλεία και άλλες αγορές τροφίμων;

Ναι, είναι γενικά ασφαλές να πάτε για ψώνια και αγορές, ακολουθώντας τα παρακάτω μέτρα πρόληψης:

  • Καθαρίστε τα χέρια σας με απολυμαντικό πριν μπείτε στο κατάστημα.
  • Καλύψτε βήχα ή φτέρνισμα στον λυγισμένο αγκώνα ή στο μαντίλι σας.
  • Διατηρήστε τουλάχιστον 1 μέτρο απόσταση από τους άλλους και αν δεν μπορείτε να διατηρήσετε αυτήν την απόσταση, φορέστε μάσκα.
  • Μόλις φτάσετε στο σπίτι, πλύνετε καλά τα χέρια σας και κάνετε το ίδιο μετά τον χειρισμό και την αποθήκευση των προϊόντων που αγοράσατε.

Είναι ασφαλές το ντελίβερι;

Ναι, είναι ασφαλές να παραδίδονται είδη παντοπωλείου, εάν ο πάροχος ακολουθεί καλές πρακτικές προσωπικής και υγιεινής τροφίμων. Μετά την παραλαβή των τροφίμων, τα χέρια πρέπει να πλένονται σωστά.

Ποιο είναι το καλύτερο οικιακό απολυμαντικό για επιφάνειες;

Τακτικά προϊόντα οικιακού καθαρισμού και απολύμανσης θα εξαλείψουν αποτελεσματικά τον ιό από τις οικιακές επιφάνειες. Για τον καθαρισμό και την απολύμανση με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα υλικά με κορωνοϊό, πρέπει να χρησιμοποιούνται επιφανειακά ιοκτόνα απολυμαντικά, όπως 0,05% υποχλωριώδες νάτριο (NaClO) και προϊόντα με βάση αιθανόλη (τουλάχιστον 70%).

Ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος;

Το ανοσοποιητικό σύστημα απαιτεί την υποστήριξη πολλών θρεπτικών συστατικών. Συνιστάται να καταναλώνετε μια ποικιλία τροφών για μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων των τροφών ολικής αλέσεως, οσπρίων, λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών και ζωικών τροφών. Δεν υπάρχει καμία τροφή που θα να αποτρέπει τη μετάδοση της COVID-19. 

Μπορούν τα συμπληρώματα διατροφής (βιταμίνες και μέταλλα) να αποτρέψουν ή να θεραπεύσουν την COVID-19;

Όχι. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν οδηγίες για τη συμπλήρωση μικροθρεπτικών συστατικών για την πρόληψη της COVID-19 σε υγιή άτομα ή για τη θεραπεία της COVID-19. Τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για ένα λειτουργικά ανοσοποιητικό σύστημα και διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην προώθηση της υγείας και της διατροφικής ευεξίας. Όπου είναι δυνατόν, η πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών πρέπει να προέρχεται από μια διατροφικά ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, λαχανικών και ζωικών πηγών.

Χρειάζονται συμπληρώματα βιταμίνης D εάν τα άτομα δεν εκτίθενται στο φως του ήλιου;

Η βιταμίνη D μπορεί να παρασκευαστεί στο δέρμα με έκθεση στο ηλιακό φως ή να ληφθεί μέσω της διατροφής από φυσικές πηγές (λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, τόνος,σκουμπρί, ιχθυέλαια, συκώτι βοείου κρέατος, τυρί και κρόκοι αυγών) ή από εμπλουτισμένα με βιταμίνη D τρόφιμα ή συμπληρώματα.

Σε καταστάσεις όπου η βιταμίνη D είναι οριακή ή όταν δεν καταναλώνονται τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη και η έκθεση στο φως του ήλιου είναι περιορισμένη, μπορεί να ληφθεί συμπλήρωμα βιταμίνης D σε δόσεις της συνιστώμενης πρόσληψης θρεπτικών ουσιών (200 -600 IU, ανάλογα με την ηλικία) ή σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες.

Υπάρχουν βότανα ή συμπληρώματα βοτάνων που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη θεραπεία της COVID-19;

Όχι. Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση τσαγιού από βότανα ή συμπληρωμάτων βοτάνων για την πρόληψη ή τη θεραπεία του COVID-19.

Μπορούν τα προβιοτικά να βοηθήσουν στην πρόληψη λοίμωξης από κορωνοϊό;

Όχι. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προστίθενται γενικά σε τρόφιμα ή χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα στη διατροφή για να αποφέρουν οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση προβιοτικών για την πρόληψη ή τη θεραπεία του COVID-19.

Μπορεί η κατανάλωση τζίντζερ να αποτρέψει την COVID-19;

Όχι. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση τζίντζερ προστατεύει τους ανθρώπους από την COVID-19. Ωστόσο, το τζίντζερ είναι μια τροφή που μπορεί να έχει ορισμένες αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μπορεί η κατανάλωση σκόρδου να αποτρέψει τη λοίμωξη από κορωνοϊό;

Όχι. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από την COVID-19. Ωστόσο, το σκόρδο είναι μια τροφή που μπορεί να έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Μπορεί η προσθήκη πιπεριού στη σούπα σας ή σε άλλα γεύματα να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία της COVID-19;

Όχι. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η προσθήκη καυτερών πιπεριών στο φαγητό σας μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει το COVID-19.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της ¨Πέμπτης
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό