Το υψηλό επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να αυξάνει την πιθανότητα των παιδιών να παρουσιάσουν άσθμα και επίμονο «σφύριγμα» της αναπνοής, αναφέρει νέα έρευνα.

Το εύρημα αυτό υποστηρίζει προγενέστερα που καταδεικνύουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως παράγοντα κινδύνου για άσθμα, λέει ο Dr. Torben Sigsgaard, από το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Ιατρικής του Aarhus University στη Δανία.

Για τη νέα έρευνα, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για την πορεία της υγείας από πάνω από 797.000 παιδιών που γεννήθηκαν στη Δανία μεταξύ 1997 και 2014. Τα στοιχεία αφορούσαν τις ηλικιακές ομάδες από 1 έως 15 ετών. Σχεδόν 123.000 από τα παιδιά αυτά παρουσίασαν άσθμα ή επίμονο συριγμό, σε διάμεση ηλικία 2 ετών.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση στους τόπους κατοικίας τους, καθώς και το ιστορικό άσθματος των γονέων, το κάπνισμα της μητέρας, το μορφωτικό επίπεδο των γονέων και το οικογενειακό εισόδημα.

Η ανάλυσή τους έδειξε ότι το άσθμα και ο συριγμός ήταν πιο συχνά στα παιδιά γονέων με άσθμα και μητέρων που κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη. Αντίθετα, ήταν πιο χαμηλά στα παιδιά γονέων με υψηλό μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο.

Ανεξάρτητα απ' όλα αυτά, όμως, τα παιδιά που ζούσαν σε γειτονιές με υψηλό επίπεδο από αιωρούμενα σωματίδια PM2,5, είχαν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν άσθμα και συριγμό. Τα σωματίδια αυτά είναι ρύποι που εκλύονται από πολλές πηγές, όπως εργοστάσια, οχήματα και συστήματα οικιακής θέρμανσης.

Τα σωματίδια αυτά έχουν διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα (μm), δηλαδή μικρότερη από 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου. Επειδή είναι τόσο μικρά, φτάνουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες και μπορεί να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Παλαιότερες έρευνες έχουν συσχετίσει τις απότομες, παροδικές αυξήσεις στο επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με επιδείνωση του άσθματος. Ωστόσο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πως επηρεάζει το άσθμα η μακροχρόνια έκθεση στους ρύπους και η χρονική συγκυρία της έκθεσης.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "BMJ".