Την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η "πρωινή ναυτία" που εκδηλώνουν οι περισσότερες έγκυες κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μπορεί να εκδηλωθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, επιβεβαιώνει μια νέα έρευνα.

Βρετανοί επιστήμονες εξέτασαν τα ημερολόγια εγκυμοσύνης που κράτησαν 256 γυναίκες από την ημέρα που έμαθαν ότι έμειναν έγκυοι μέχρι την 60η ημέρα της κύησης.

Όπως διαπίστωσαν, αν και ο έμετος ήταν πιο συχνός από τις 7 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, η ναυτία εμφανιζόταν όλη την ημέρα. Επιπρόσθετα, πολλές γυναίκες ανέφεραν ότι έκαναν έμετο και το απόγευμα.

Οι πιο συχνές ώρες που αναφέρθηκε ναυτία και έμετος ήταν από τις 9 έως τις 10 το πρωί. Στις ώρες αυτές το 82% των γυναικών ανάφεραν πως είχαν ναυτία και το 29% ότι έκαναν έμετο.

Συνολικά, το 94% των γυναικών είχαν το ένα ή το άλλο σύμπτωμα στη διάρκεια των πρώτων δύο μηνών της εγκυμοσύνης τους, γράφουν οι ερευνητές στο ιατρικό περιοδικό "British Journal of General Practice". Το 58% των εγκύων, εξάλλου, είχαν και τα δύο.

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι καθώς περνούσαν οι εβδομάδες, αυξανόταν η πιθανότητα πρωινής ναυτίας και εμέτου. Η πιθανότητα αυτή ήταν μέγιστη τις εβδομάδες 5 - 7 της εγκυμοσύνης και του εμέτου την 7η εβδομάδα.

"Όταν μια έγκυος αισθάνεται ναυτία το απόγευμα, συχνά ανησυχεί γιατί νομίζει ότι πρέπει να έχει ναυτία ή να κάνει έμετο μόνο το πρωί. Ωστόσο, ο όρος 'πρωινή ναυτία' δεν περιγράφει με ακρίβεια τα συμπτώματα αυτά", δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Roger Gadsby, αναπληρωτής καθηγητής στο University of Warwick Medical School, στο Κόβεντρι.

Ο ερευνητής πρόσθεσε πως οι γυναίκες πρέπει να μιλούν για τις ναυτίες τους με τους γιατρούς και τους συντρόφους τους, διότι τα συμπτώματα αυτά μπορεί να έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή και στον ψυχισμό τους.

Επιπρόσθετα, η σοβαρή πρωινή ναυτία που είναι γνωστή ως υπερέμεση της κυήσεως, είναι η συνηθέστερη αιτία διακομιδής στο νοσοκομείο κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Στην περίπτωση της υπερέμεσης η έγκυος κάνει πολλούς εμέτους και συχνά δυσκολεύεται να φάει και να πιει υγρά, οπότε κινδυνεύει από αφυδάτωση, απώλεια βάρους και άλλες επιπλοκές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;