Τα μεταβολικά οφέλη που παρέχει η απώλεια βάρους στους ιδιαίτερα παχύσαρκους ασθενείς είναι τα ίδια, είτε αδυνατίσουν με τη βοήθεια της δίαιτας είτε με τη βοήθεια της βαριατρικής χειρουργικής, αναφέρεται σε νέα έρευνα.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι το αδυνάτισμα καθαυτό ευθύνεται για τις μεταβολικές βελτιώσεις, όπως ο καλύτερος γλυκαιμικός έλεγχος και η ύφεση του σακχαρώδη διαβήτη, αναφέρουν οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις.

"Ως τώρα νομίζαμε ότι η χειρουργική επέμβαση της γαστρικής παράκαμψης είχε θεραπευτική, μεταβολική δράση που οδηγούσε σε καλύτερη ρύθμιση ή ακόμα και σε ύφεση του διαβήτη, επιπρόσθετα από τα ανάλογα οφέλη της απώλειας βάρους", δήλωσε ο κύριος ερευνητής dr Samuel Klein, διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής του πανεπιστημίου. "Ωστόσο βρήκαμε ότι η γαστρική παράκαμψη παρέχει μεταβολικό όφελος μέσω της απώλειας βάρους".

Ο Klein εξήγησε ότι η μείωση στα φάρμακα για τον διαβήτη και τα περιστατικά ύφεσης του διαβήτη ήταν τα ίδια σε παχύσαρκους ασθενείς που χειρουργήθηκαν και σε όσους έχασαν το ίδιο βάρος μόνο με δίαιτα.

Στην έρευνα εντάχθηκαν 22 ασθενείς με κακοήθη (νοσογόνο) παχυσαρκία, οι οποίοι έχασαν το 18% του αρχικού σωματικού βάρους τους είτε με γαστρική παράκαμψη είτε με δίαιτα. Κάθε ομάδα είχε 11 ασθενείς.

Μετά την απώλεια βάρους, οι δύο ομάδες είχαν παρόμοιες βελτιώσεις στον μεταβολισμό. Στις βελτιώσεις αυτές συμπεριλαμβάνονταν χαμηλότερο επίπεδο γλυκόζης (σακχάρου) αίματος στη διάρκεια της ημέρας, καλύτερη δράση της ινσουλίνης στο ήπαρ, στους μυς και στον λιπώδη ιστό, και μειωμένη ανάγκη για ινσουλίνη ή άλλα φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine.

Όπως είπε ο Klein, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η απώλεια βάρους με τη βαριατρική χειρουργική ήταν διαφορετική από το αδυνάτισμα με δίαιτα, επειδή η εγχείρηση προκαλεί αλλαγές σε ορισμένες βιολογικές λειτουργίες. Για παράδειγμα προκαλεί αυξημένη συγκέντρωση χολικού οξέος, μειωμένη συγκέντρωση των αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας και αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου.

Ωστόσο η νέα έρευνα έδειξε ότι "αυτές οι αλλαγές δεν συνδέονται με φυσιολογικά ή κλινικά σημαντικά μεταβολικά οφέλη", πρόσθεσε.

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 250.000 ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία στις ΗΠΑ κάνουν βαριατρική εγχείρηση για να χάσουν τα περιττά τους κιλά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα