Ο John F. Ryan, διευθυντής Δημόσιας Υγείας, Γνώσης των Χωρών και Διαχείρισης Κρίσεων της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε πρόσφατα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει τη βραχυπρόθεσμη ετοιμότητα στον τομέα της υγείας για μελλοντικές εξάρσεις της νόσου COVID-19 στην ΕΕ. 

Ο ιός δεν σταματά στα σύνορα της ΕΕ, ανέφερε σε σχετικό του άρθρο στο ενημερωτικό δελτίο "Υγεία - ΕΕ", και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της παρέχουν πάνω από 36 δισ. ευρώ σε βοήθεια έκτακτης ανάγκης, σε αερογέφυρες ανθρωπιστικής βοήθειας και σε πιο μακροπρόθεσμη στήριξη σε τρίτες χώρες που έχουν ανάγκη.

Επένδυση μέσα από τον προϋπολογισμό 2021 - 2027

Η είδηση είναι ότι μέσω ενός σχεδίου ανάκαμψης που υποστηρίζεται από τον ανανεωμένο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-27 και το μέσο "Next Generation EU", η Ευρώπη θα επενδύσει επίσης στην εξασφάλιση της ανάκαμψης και της ανθεκτικότητάς της έναντι πιθανών μελλοντικών εξάρσεων της νόσου COVID-19, θα στηρίξει διαρθρωτικές αλλαγές στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και θα ενισχύσει τα συστήματα και τις ικανότητες διαχείρισης κρίσεων της Ένωσης. 

Ο Ryan τονίζει επίσης, ανάμεσα στα άλλα, ότι πρέπει να προσεχθεί και η εποχική γρίπη, αναφέροντας χαρακτηριστικά  ότι "περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, πρέπει την περίοδο 2020/2021 να δοθεί προσοχή στη μείωση των επιπτώσεων της εποχικής γρίπης και επίσης πρέπει τώρα να τεθούν σε εφαρμογή δραστηριότητες για τον μετριασμό αυτού του σεναρίου. Οι συνδυασμένες επιπτώσεις ταυτόχρονων εξάρσεων της νόσου COVID-19 σε συνδυασμό με μεγάλη περίοδο γρίπης θα μπορούσαν να δοκιμάσουν ακόμη περισσότερο τα όρια των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης", καταλήγει. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και η ψηφιακή ζωή των εφήβων
ΕΛΙΚΑΡ: Δωρεάν καρδιολογικοί έλεγχοι σε Καρδάμυλα και Βολισσό Χίου
Δραματικές οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα δημόσια νοσοκομεία.