Οι έγκυοι με υπέρταση της κύησης και προεκλαμψία μπορεί να έχουν αυξημένη πιθανότητα να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια αργότερα στη ζωή τους, ιδιαίτερα ότι η προεκλαμψία εμφανίζεται σε πάνω από μία εγκυμοσύνες, αναφέρει νέα έρευνα.

Στην έρευνα αναλύθηκαν στοιχεία από περισσότερες από 500.000 γυναίκες από τη Νορβηγία. Όσες είχαν εκδηλώσει προεκλαμψία σε μία εγκυμοσύνη είχαν διπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια αρκετά χρόνια αργότερα.

Όσες, όμως, είχαν παρουσιάσει προεκλαμψία σε δύο ή περισσότερες εγκυμοσύνες είχαν τετραπλάσιο κίνδυνο. Οι γυναίκες είχαν αποκτήσει το πρώτο τους παιδί μεταξύ 10980 και 2004, ενώ οι ερευνητές εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους τους μέχρι το 2009.

Τα νέα ευρήματα ενισχύουν τα δεδομένα για τη συσχέτιση της αναπαραγωγικής φάσης της ζωής των γυναικών με την μακροπρόθεσμη υγεία τους, δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Michael Honigberg, καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard.

"Εμείς και άλλες ερευνητικές ομάδες έχουμε αποδείξει ότι οι γυναίκες με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη σχετιζόμενες με την αρτηριακή πίεσή τους, παρουσιάζουν καρδιακή ανεπάρκεια με αυξημένη συχνότητα αργότερα στη ζωή. Ο κίνδυνος αρχίζει σε σχετικά πρώιμη ηλικία και φαίνεται να επιμένει τουλάχιστον μέχρι τη μέση ηλικία", πρόσθεσε. "Πρέπει να καταλάβουμε από βιολογικής πλευράς γιατί συμβαίνει αυτό, για να μπορέσουμε να βρούμε τρόπους πρόληψης της νόσου".

Η υπέρταση είναι αρκετά συνηθισμένη στην εγκυμοσύνη, καθώς προσβάλλει το 5-10% των εγκύων. Συνήθως είναι μία ήπια και όχι απειλητική διαταραχή. Αν όμως η αρτηριακή πίεση δεν ρυθμιστεί επαρκώς μπορεί να έχει επιπλοκές, όπως ρήξη πλακούντα, ανάγκη πρόκλησης τοκετού, πρόωρο τοκετό, επιληπτικές κρίσεις στην έγκυο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κ.λπ.

Οι επιπλοκές αυτές συμβαίνουν κυρίως όταν η έγκυος έχει βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό ή επί εδάφους προεκλαμψίας, η οποία χαρακτηρίζεται από υπέρταση μαζί με λευκωματουρία. Η υπέρταση της κύησης, αλλά και η προεκλαμψία, συνήθως αρχίζουν γύρω στην 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Ωστόσο η προεκλαμψία είναι σπανιότερη, καθώς προσβάλλει 1 στις 25 κυήσεις.

Οι επιστήμονες δεν ξέρουν αν οι επιπλοκές της υπέρτασης στην εγκυμοσύνη βλάπτουν την καρδιά της μητέρας ή αποκαλύπτουν μία άγνωστη προδιάθεση που είχε για την εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου. Ο Honigberg εκτιμά ότι μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο.

Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι οι γυναίκες με προεκλαμψία συχνά έχουν γενετική προδιάθεση στην υπέρταση αλλά και στην παχυσαρκία.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Hypertension", το οποίο εκδίδει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας