Εγκάρσια μυελίτιδα παρουσίασε ο εθελοντής που μετείχε στη μελέτη της AstraZeneca για το εμβόλιο κατά της CoViD-19.

Στο περιστατικό αυτό οφείλεται η αναστολή δοκιμών του εμβολίου, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο εν λόγω ασθενής ανήκε στην ομάδα που έλαβαν το εμβόλιο ή στην ομάδα ελέγχου.

Τα παραπάνω αναφέρει με σημερινή του ανάρτηση ο καθηγητής του London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος.

Η εγκάρσια μυελίτιδα είναι φλεγμονή του νωτιαίου μυελού, που προκύπτει είτε από μια λοίμωξη (μια ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη) είτε από μη λοιμώδη νέκρωση ή απομυελινωτική βλάβη του μυελού. Οι ασθενείς συχνά εκδηλώνουν χαλαρή παράλυση των άκρων, ακράτεια, αδυναμία ή αιμωδία των άκρων και άλλα συμπτώματα.

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

"H μελέτη Φάσης 3 του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δοκιμάζει το εμβόλιο AZD1222 έχει τεθεί σε αναστολή λόγω υποψίας σοβαρής ανεπιθύμητης αντίδρασης σε έναν συμμετέχοντα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι διακοπές στις κλινικές δοκιμές δεν είναι ασυνήθιστες και δεν είναι σαφές για πόσο θα διαρκέσει αυτή. Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές αντιδράσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ύποπτες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και συμπτώματα που μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία.

Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό με το εμβόλιο της Οξφόρδης. Την πρώτη φορά, ένας από τους συμμετέχοντες νοσηλεύτηκε - λόγω αγνώστου ως τότε - υποκειμένου νοσήματος, δηλαδή αιτίου ανεξάρτητου από το εμβόλιο.

Σε άρθρο τους οι NY Times αποδίδουν αυτή τη διακοπή σε εγκάρσια μυελίτιδα που παρατηρήθηκε σε έναν από τους εθελοντές.

Το αυστραλιανό ειδησεογραφικό πρακτορείο ABC συμπληρώνει πως δεν είναι γνωστό ακόμη εάν η παρενέργεια παρατηρήθηκε σε κάποιον από τους εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο Covid-19 ή στο γκρουπ ελέγχου που έλαβε το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας.

Επαναλαμβάνω πως σε μεγάλες κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ είναι πιο εύκολο να διαπιστωθούν παρενέργειες. Και σε αυτή την περίπτωση όλα τα δεδομένα θα εξεταστούν από ανεξάρτητες επιτροπές και τις ρυθμιστικές αρχές για να διευκρινιστεί τι συνέβη.

Οι επιτροπές αυτές δεν κάνουν εκπτώσεις στη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων.

Θα ξέρουμε τι πραγματικά συνέβη και το πόσο σημαντικό είναι μέσα στις επόμενες ημέρες".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα