Οι ασθενείς με καρκίνο θεωρούνται ανοσοκατεσταλμένοι, εξαιτίας της νόσου ή/και λόγω της θεραπείας. Αυτό τους καθιστά περισσότερο επιρρεπείς σε λοιμώξεις σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα από την δημοσιευμένη βιβλιογραφία, η χρήση μάσκας προσώπου από τον γενικό πληθυσμό είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο περιορισμού μετάδοσης της νόσου COVID-19, όπως και άλλων λοιμώξεων.

Στα παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα, η μάσκα χρησιμοποιείται καθημερινά σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας τόσο από το υγειονομικό προσωπικό, όσο και από ίδιους τους ασθενείς παιδικής και εφηβικής ηλικίας καθώς και τους συνοδούς τους. Η χρήση της είναι ιδιαίτερα σημαντική μια και οι ογκολογικοί ασθενείς θεωρούνται άτομα υψηλού κινδύνου.

Η ΕΕΠΑΟ, επιθυμώντας να καταρρίψει τους μύθους που κυκλοφορούν όσον αφορά την επικινδυνότητα χρήσης μάσκας στα παιδιά, διευκρινίζει:

1) Η μάσκα ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ στα παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπευτικές παρεμβάσεις.

2) Η χρήσης της ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ.

3) Η μάσκα χρησιμοποιείται με ασφάλεια σε όλα τα παιδιά, ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η χρήση της περιορίζει την πρόσληψη οξυγόνου προκαλώντας σοβαρές διαταραχές όπως αναπνευστική δυσχέρεια. Σημειώνεται ότι βάσει των μέχρι σήμερα διαθέσιμων δεδομένων δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η μακροχρόνια χρήσης μάσκας μπορεί να αποβεί επιβλαβής.

4) Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η χρήση μάσκας συνιστάται για παιδιά άνω των 2 ετών, υπό την επίβλεψη πάντα ενός ενήλικα, ιδίως στις μικρότερες ηλικίες.

5) Σε όλα τα μεγάλα ογκολογικά κέντρα του εξωτερικού, η χρήση της μάσκας είναι επιβεβλημένη, ιδία σε περιόδους επιδημιών (όπως της εποχικής γρίπης) ή και πανδημίας (νόσος COVID-19).

6) Η μάσκα αποτελεί ένα από τα βασικά μέτρα προστασίας για τον περιορισμό μετάδοσης της νόσου COVID-19. Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, σε συνδυασμό με την κοινωνική αποστασιοποίηση και την κατάλληλη υγιεινή των χεριών, η χρήση μάσκας μπορεί να περιορίσει αποτελεσματικά τη μετάδοση της νόσου COVID-19. Τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η χρήση μάσκας μειώνει τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου COVID-19

7) Στις οικογένειες και τους φίλους των μικρών μας ασθενών με καρκίνο γίνεται έκκληση να τηρούν σχολαστικά τις οδηγίες της Πολιτείας, οι οποίες τεκμηριώνονται από τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο