Σύσκεψη με αντικείμενο τη σημερινή καταγραφή των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και την περαιτέρω αύξησή τους στα νοσοκομεία της Αττικής, πραγματοποιήθηκε το πρωί στο υπουργείο Υγείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για το σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ Αναστασία Κοτανίδου, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Στάθης και ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, η σημερινή εικόνα με τις ΜΕΘ είναι η εξής:

  • 107 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ - Covid στην Αττική.
  • 62 είναι κατειλημμένες.
  • 45 είναι διαθέσιμες.
  • Σχεδιάζεται η αύξηση με 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 38 στην Αττική.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, υπάρχει ένα σχέδιο για προσθήκη 22 κλινών έως το τέλος Σεπτεμβρίου, 67 ακόμη μέσα στον Οκτώβριο συν 41 μέχρι τον Νοέμβριο. 

Την κατάσταση θα βοηθήσουν οι δωρεές που έχουν γίνει, με τα έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, υπάρχουν οι εξής δωρεές:

  • 50 κλινών ΜΕΘ από τη Βουλή στο νοσοκομείο "Σωτηρία".
  • 155 ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ (μονάδες αυξημένης φροντίδας) του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, εξοπλίζονται 75 νέες κλίνες ΜΕΘ και 9 νέες κλίνες ΜΑΦ στα ήδη λειτουργούντα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με έγγραφο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία.

Από αυτά, 107 έχουν διατεθεί  για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Σήμερα, το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40% των κλινών.

Οριακή

Για τη οριακή κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας, για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και το ενδεχόμενο lockdown, έκαναν λόγο την Τετάρτη στον Σκάι η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη και ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 580 άτομα με κορωνοϊό. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ στις ΜΕΘ υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μέχρι και 17 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

"Έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19, για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19", τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τονίζοντας ότι σήμερα εκκενώνονται Μονάδες Εντατικής στο "Αττικόν", ενώ θα ακολουθήσει το "Γ. Γεννηματάς" και άλλα νοσοκομεία.

"Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο 'Ευαγγελισμός' έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτο και με κρούσματα Covid-19" τόνισε.

"Εφημερεύαμε προχθές. Τα περιστατικά που μπήκαν Covid-19, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά", είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Lockdown

Είμαστε σε κομβικό σημείο, το οποίο θα κρίνει αν θα παραμείνουμε σε σταθερότητα ή θα προχωρήσουμε προς μεγάλη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, δηλαδή σχεδόν διπλασιασμό τους κάθε λίγες ημέρες, προειδοποίησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Για το ενδεχόμενο lockdown, εξήγησε ότι αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ένα πλήρες κλείσιμο, αλλά περισσότερο μια επιλεκτική αναστολή σε δραστηριότητες και ενδεχομένως σε περιοχές.

Το τι μορφή θα έχουν, θα δείξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα εξήγησε ο καθηγητής. Έφερε ως παράδειγμα ότι θα μπορούσαν τα μέτρα αυτά να προβλέπουν μείωση ωρών λειτουργίας δραστηριοτήτων ή επιλεκτικά μέτρα υποστήριξης και όχι αστυνομικά για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Δημ.Κ.