Η Fujifilm Holdings Corp δήλωσε την Τετάρτη ότι μια δοκιμή τελικού σταδίου του αντιικού φαρμάκου Avigan έδειξε ότι μείωσε τους χρόνους ανάρρωσης για ασθενείς με COVID-19 με μη σοβαρά συμπτώματα, ενισχύοντας τις προσδοκίες για έγκριση από την κανονιστική αρχή στην Ιαπωνία.

Η κλινική μελέτη Φάσης 3 σε 156 ασθενείς στην Ιαπωνία, έδειξε ότι εκείνοι που έλαβαν θεραπεία με Avigan βελτιώθηκαν μετά από 11,9 ημέρες, έναντι 14,7 ημερών σε μια ομάδα εικονικού φαρμάκου. Τα αποτελέσματα της μελέτης, που διεξήχθη από τη θυγατρική Fujifilm Toyama Chemical, ήταν στατιστικά σημαντικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Η κυβέρνηση κάλεσε τη Fujifilm να τριπλασιάσει τα εθνικά αποθέματα της Avigan, η οποία εγκρίθηκε το 2014 ως επείγουσα θεραπεία γρίπης, και δεσμεύτηκε να το δωρίσει σε χώρες κατόπιν αιτήματος.

Ωστόσο, η έλλειψη ασθενών στην Ιαπωνία εμπόδισε τις κλινικές δοκιμές. Τον Ιούλιο, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Υγείας Fujita δήλωσαν ότι η δοκιμή τους στο Avigan απέτυχε να επιτύχει στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα.

Η Fujifilm δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων της δοκιμής και θα επιδιώξει να υποβάλει αίτηση έγκρισης του Avigan για χρήση στην COVID-19 τον Οκτώβριο.

Τον Ιούλιο, η Fujifilm πούλησε τα παγκόσμια δικαιώματά της στο Avigan στα εργαστήρια του Dr Reddy της Ινδίας.

Το Avigan δρα στο RNA των ιών, αναστέλλοντας την ικανότητά τους να αντιγράφονται. Είναι το αντικείμενο δεκάδων δοκιμών παγκοσμίως, αλλά παραμένουν ανησυχίες για τα γενετικά ελαττώματα που προκάλεσε σε μελέτες σε ζώα.

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό