Προσομοίωση που έγινε από τον μεγαλύτερο παγκοσμίως υπερυπολογιστή στην Ιαπωνία, αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των πλαστικών ασπίδων προσώπου για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Ο υπερυπολογιστής Fugaku, χρησιμοποιήθηκε για να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα των ασπίδων στην πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ανακάλυψε ότι σχεδόν το 100% των αερολυμάτων μεγέθους μικρότερου από 5 μικρόμετρα δραπέτευσαν μέσω των πλαστικών ασπίδων.

Επίσης, ερευνητικό ινστιτούτο στην πόλη Kobe, το Riken, ανακοίνωσε ότι περίπου το 50% των μεγαλύτερων σταγονιδίων μεγέθους 50 μικρόμετρα βρίσκονται αναμεμειγμένα με τον αέρα.

Η προσομοίωση είναι συνδυασμός ροής αέρα και αναπαραγωγής χιλιάδων σωματιδίων διαφόρων μεγεθών -από ένα έως αρκετές εκατοντάδες micrometers-δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του κέντρου Riken, Makoto Tsubokura.

Ο ερευνητής προειδοποιεί το κοινό ότι οι ασπίδες προσώπου δεν είναι εναλλακτική λύση στο να φορά μάσκες, με βάση τα αποτελέσματα της προσομοίωσης που έκανε. Πρόσθεσε, ότι η αποτελεσματικότητα των ασπίδων στο να εμποδίζουν σταγονίδια από άνθρωπο με λοίμωξη να μεταδίδονται σε υγιή άνθρωπο είναι περιορισμένη σε σύγκριση με το να φορά κάποιος μάσκα.

Ο Tsubokura δήλωσε ότι αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές σε σταγονίδια μεγέθους 20 μικρόμετρα, ιδιαίτερα όλα τα μικρότερα αερολύματα που μπορούν να δραπετεύσουν από το κενό μεταξύ του προσώπου και της ασπίδας. Επίσης, οι ασπίδες κατά κάποιον τρόπο δρουν στην περίπτωση μεγαλύτερων σταγονιδίων, των 50 μικρομέτρων.

Πηγές:
Thesciencetimes

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα