Την Πέμπτη, η εταιρεία Novamax δήλωσε ότι θα ξεκινήσει μια δοκιμή Φάσης 3 του εμβολίου της με 10.000 εθελοντές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μια βασική δοκιμή σε 30.000 άτομα θα μπορούσε να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα στις ΗΠΑ, εάν οι ρυθμιστές είναι ικανοποιημένοι με την ένδειξη ασφαλείας του από τη Φάση 2 που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στη δοκιμή φάσης 1 της Novavax έδειξαν ανεκτικότητα και σημάδια ισχυρής αποτελεσματικότητας.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένα κύτταρα για την παραγωγή αντιγράφων μιας πρωτεΐνης παρόμοιας με την πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού Covid-19.

Το εμβόλιο της εταιρείας δεν χρειάζεται να διατηρηθεί τόσο στο κρύο όσο τα δύο προϊόντα m-RNA της Moderna και της ομάδας της Pfizer (PFE) και BioNTech (BNTX). Όπως και οι δόσεις m-RNA, το προϊόν της Novavax θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα, ενώ το εμβόλιο της J&J μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση που εξουδετερώνει μεταγενέστερες δόσεις. Τούτου λεχθέντος, η J&J πιστεύει ότι το εμβόλιο της θα λειτουργήσει με μία μόνο δόση, ενώ η Novavax ακολουθεί ένα πιο συμβατικό πρωτόκολλο μιας πρώτης δόσης που ακολουθείται από ένα ενισχυτικό ένα μήνα αργότερα.

Οι δοκιμές της Pfizer και της Moderna αναμένεται να παρουσιαστούν τον Νοέμβριο. Η J&J ελπίζει να έχει μια απάντηση έως τον Ιανουάριο, αν όχι νωρίτερα.

Η Novavax υπήρξε ο τυχερός αποδέκτης 2 δισ. δολαρίων ομοσπονδιακών κεφαλαίων, τα οποία θα διοχετευτούν στις δοκιμές και την έναρξη της παραγωγής του εμβολίου στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία. Εάν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές, η Novavax τονίζει ότι θα είναι σε θέση να παράσχει 2 δισεκατομμύρια δόσεις τον επόμενο χρόνο.

Οι κλινικές δοκιμές που βρίσκονται τώρα στις δοκιμές Φάσης 3 περιλαμβάνουν υποψήφια εμβόλια των Novavax, Moderna, Pfizer / BioNTech, J&J και AstraZeneca (AZN). Μετά τις παρενέργειες που εμφάνισε το τελευταίο και την παύση που υπηρξε ξεκίνησε και πάλι η δοκιμή στη Βρετανία, αλλά όχι στις ΗΠΑ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management