Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς είναι μια εκστρατεία που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στόχος της είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στην  Ελλάδα, με το δεδομένο ότι η πανδημία της Covid-19 έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, ανατρέποντας την καθημερινότητα των πολιτών που ανησυχούν ιδιαίτερα για την υγεία τους, η ΕΚΕ και η ΚΕΔΕ -με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό και στόχο να ενημερώσουν έγκυρα και εύληπτα τους πολίτες- προχώρησαν στη δημιουργία πολυσέλιδου φυλλαδίου για την COVID-19 και την αλληλεπίδραση που έχει με τα καρδιαγγειακά νοήματα.

Τη συγκεκριμένη  προσπάθεια υποστηρίζει το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΕΠΠΥ).

Στο πολυσέλιδο φυλλάδιο που θα μοιραστεί σε πολλούς δήμους της χώρας για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και των υπαλλήλων των Δήμων, με εύληπτο και απτό τρόπο αναδεικνύονται όσα πρέπει να προσέχουν οι Καρδιοπαθείς και οι ευπαθείς ομάδες σε σχέση με την Covid 19.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο Πρόεδρος της ΕΚΕ, Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Ι. Γουδέβενος αναφέρει: «Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και με κύριο ζητούμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, είναι αναμενόμενο να δημιουργούνται ερωτήματα από ασθενείς με Καρδιοπάθειες για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης της υγείας τους. Στο συγκεκριμένο φυλλάδιο γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν με εύληπτο και στοχευμένο τρόπο οι ασθενείς με Καρδιαγγειακά νοσήματα και ευρύτερα οι πολίτες».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δ. Παπαστεργίου με αφορμή τη κοινή δράση της ΚΕΔΕ με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία δήλωσε:«Η αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Επικράτεια μας υποχρεώνει να κινητοποιηθούμε άμεσα για την προστασία όλων των πολιτών και κυρίως των ευπαθών ομάδων. Οφείλουμε ΟΛΟΙ να συνεργαστούμε με σχέδιο και υπευθυνότητα για την αναχαίτιση της πανδημίας, σεβόμενοι τις οδηγίες των επιστημόνων. Συγχαίρω την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για την πρωτοβουλία της να στηρίξει και να ενημερώσει μέσα από αυτό το φυλλάδιο όλες τις ευπαθείς ομάδες».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η καρδιαγγειακή νόσος ευθύνεται για το θάνατο 17,5 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως, και μέχρι το 2030 αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί και να φθάσει τα 23 εκατομμύρια. Παγκοσμίως, 1 στους 10 ανθρώπους ηλικίας 30-70 ετών πεθαίνει πρόωρα από καρδιαγγειακά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Τουλάχιστον το 80% αυτών των πρόωρων θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν ο καθένας από εμάς είχε γνώση των παραγόντων κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων.

H Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά:

  • Υιοθετήστε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής
  • Σταματήστε το κάπνισμα
  • Επιλέξτε μια ισορροπημένη διατροφή
  • Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση και τη χοληστερίνη.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο