Η συγκατοίκηση με ένα κατοικίδιο φαίνεται πως έδρασε ως ανάχωμα στο ψυχολογικό στρες κατά τη διάρκεια του lockdown στη Βρετανία, έδειξε νέα έρευνα.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες θεωρούσαν ότι τα κατοικίδιά τους ήταν σημαντικό στήριγμα κατά τη διάρκεια του lockdown.

Η έρευνα του University of York και του University of Lincoln, ανακάλυψε οτι η ύπαρξη ενός κατοικίδιου συνδεόταν με διατήρηση καλύτερης ψυχικής υγείας και μείωση της μοναξιάς. Περίπου το 90% των 6.000 συμμετεχόντων από τη Βρετανία είχε τουλάχιστον ένα κατοικίδιο. Η δύναμη του δεσίματος ανθρώπου -ζώου δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ των ειδών, με τα πιο συνήθη ζώα να είναι οι γάτες και οι σκύλοι και στη συνέχεια μικρά θηλαστικά και ψάρια.

Περισσότερο από το 90% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι το κατοικίδιό τους, τους βοήθησε να αντιμετωπίσουν συναισθηματικά το lockdown και το 96% ότι τους βοήθησε να κρατηθούν ενεργητικοί και σε φόρμα.

Το 68% των ιδιοκτητών κατοικίδιων ανέφεραν ότι ανησυχούσαν για τα ζώα τους κατά τη διάρκεια του  lockdown.

Η Dr. Elena Ratschen, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε πιθανές σχέσεις μεταξύ ψυχικής υγείας και συναισθηματικών δεσμών με τα ζώα. Μετρήσεις της ισχύος του δεσμού ήταν υψηλότερες σε ανθρώπους που ανέφεραν χαμηλότερο σκορ στο σχετικό με την ψυχική υγεία αποτέλεσμα στην έναρξη.

Πρόσθεσε, ότι αν και η έρευνα έδειξε ότι η ύπαρξη κατοικίδιου μπορεί ενδεχομένως να μετριάσει την αρνητική ψυχική επίδραση του lockdown, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το εύρημα δεν είναι πιθανό να έχει κλινική σημασία και δεν εγγυάται να υποδειχτεί  ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αποκτήσουν κατοικίδια για να βοηθηθεί η ψυχική τους υγεία κατά την πανδημία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE.

Πηγές:
PLOS ONE.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα