Ο αριθμός των θανάτων των ΗΠΑ από τον κορωναϊό ξεπέρασε τις 200.000 σύμφωνα με επίσημη καταγραφή των προηγούμενων ημερών, και είναι  ο υψηλότερος στον κόσμο, μερικές μόνο εβδομάδες πριν από τις εκλογές και σίγουρα αποτελεί  ένα τρόπον τινά δημοψήφισμα  για τον χειρισμό της κρίσης από τον Ντόναλντ Τραμπ.

"Είναι εντελώς απαράδεκτο να φτάνουμε σε αυτό το σημείο", δήλωσε η Jennifer Nuzzo, ερευνήτρια δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, οκτώ μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας για πρώτη φορά στο πλουσιότερο έθνος του κόσμου, με τα υπερσύγχρονα εργαστήρια, τους κορυφαίους επιστήμονες και αλλά και τα πλούσια αποθεμάτων ιατρικών προμηθειών.

Σαν 67 επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους…

Ο αριθμός των νεκρών ισοδυναμεί με την επίθεση στις 11/9 στους Δίδυμους Πύργους  κάθε μέρα για 67 ημέρες. Είναι περίπου ίσος με τον πληθυσμό της Σολτ Λέικ Σίτι ή του Χάντσβιλ της Αλαμπάμα.

Οι θάνατοι φτάνουν τους περίπου 770 την ημέρα κατά μέσο όρο και ένα ευρέως αναφερόμενο μοντέλο από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον προβλέπει ότι ο αριθμός των νεκρών στις  ΗΠΑ θα διπλασιαστεί στους 400.000 μέχρι το τέλος του έτους καθώς τα σχολεία και τα κολέγια ανοίγουν ξανά και ταυτόχρονα μπαίνει και ο χειμώνας. Εμβόλιο πάντως δεν πρόκειται να είναι ευρέως διαθέσιμο έως το 2021.

"Ο αριθμός των 200.000 θανάτων είναι πραγματικά άκρως απογοητευτικός και από ορισμένες απόψεις μη αναμενόμενος", δήλωσε στο CNN ο Δρ. Anthony Fauci, κορυφαίος κυβερνητικός  εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες .

Το ζοφερό νούμερο των νεκρών καταγράφηκε από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, βάσει στοιχείων που παρείχαν οι κρατικές υγειονομικές αρχές.

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, εν μέρει επειδή πολλοί θάνατοι από COVID-19 αποδόθηκαν πιθανώς σε άλλες αιτίες νωρίτερα πριν από την πραγματοποίηση των αντίστοιχων τεστ.

Το Σύστημα Υγείας νοσεί

Την ίδια στιγμή που o SARS – COV – 2 δημιοργεί τεράστια προβλήματα στην χώρα, το σύστημα Υγείας δοκιμάζεται σοβαρά.

Παρά τις πολλές υποσχέσεις του αμερικανού προέδρου , όπως την επέκταση της τηλεϊατρικής και την δέσμευση  ποσού 500 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ για έρευνα στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας, οι ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ για την έρευνα προκαλούν εύλογες απορίες.

Όπως είχε υποσχεθεί στο εκλογικό του μανιφέστο του 2016, προσπάθησε επανειλημμένα να ανακαλέσει τον Νόμο Προσιτής Φροντίδας του 2010 (ACA). Αυτός ο νόμος, που θεσπίστηκε επί θητείας Ομπάμα, είχε ως στόχο να καταστήσει ευρύτερα διαθέσιμη την προσιτή ασφάλιση υγείας, να επεκτείνει το Medicaid και να μειώσει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, ο Τραμπ χαρακτήρισε το ACA "καταστροφή" και θέλει να το αντικαταστήσει με άλλο καλύτερο σχέδιο.

27 εκατoμμύρια οι ανασφάλιστοι στις ΗΠΑ

Το 2017, ο αριθμός των ανασφάλιστων Αμερικανών αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά την έναρξη του ACA κατά 700.000, φτάνοντας τα 27,4 εκατ. (έχοντας προηγουμένως μειωθεί από 44 εκατ. σε λιγότερο από 27 εκατ. όταν τέθηκε σε εφαρμογή το ACA).

Περικοπές 

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Τραμπ μείωσε τη χρηματοδότηση σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιστημονικής υγείας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), της Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων, του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (NCI) και του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί ότι στην πρόταση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2021, ο Τραμπ σκοπεύει να μειώσει τον προϋπολογισμό του NCI κατά 559 εκατ. δολάρια.

Ο Τζο Μπάιντεν, από την πλευρά του, δεσμεύεται να προστατεύσει το ACA, να επεκτείνει την κάλυψη Medicaid, να μειώσει την ηλικία εγγραφής στο Medicare σε 60 χρόνια και να μειώσει τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Είναι γνωστός, τέλος, υποστηρικτής της έρευνας και φροντίδας για τον  καρκίνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο