Το να έχει κάποιος τον/την σύζυγό του στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, σε νοσηλείες σχετικές με καρδιολογικό πρόβλημα, αναφέρει νέα έρευνα.

Ανάλυση σε 1 εκατομμύριο παντρεμένα ζευγάρια έδειξε ότι όσοι είχαν σύζυγο στην ΜΕΘ εμφάνιζαν 27% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με καρδιακή νόσο έναντι όσων οι σύζυγοι ήταν υγιείς.

Έχουν επίσης ελαφρά υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και  διαβήτη.

Ο Hiroyuki Ohbe σημειώνει ότι σύζυγοι ασθενών σε ΜΕΘ θα πρέπει να προσέχουν την σωματική τους υγεία όσον αφορά καρδιακή νόσο.

Ο Ohbe, του University of Tokyo, δήλωσε ότι η ΜΕΘ μπορεί να είναι στρεσογόνο περιβάλλον με σημαντικό βάρος και οι σύζυγοι μπορεί ενδεχομένως να χρειαστεί να λάβουν σκληρές αποφάσεις για τη συνέχιση ή μη της αγωγής που συντηρεί τη ζωή.

Περίπου 1 στα 4 μέλη οικογένειας ασθενούς σε κρίσιμη κατάσταση εμφανίζει συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες, άγχος και κατάθλιψη, φαινόμενο που ονομάζεται Σύνδρομο μετά τη ΜΕΘ στην οικογένεια.

Αυτοί μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια τις πρώτες εβδομάδες μετά τον θάνατο του αγαπημένου-‘’σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς’’.

Σε 1 εκατομμύριο παντρεμένα ζευγάρια, περισσότεροι από 7.800 σύζυγοι ασθενών που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ ταίριαξαν με περισσότερους από 31.000 ανθρώπους που επιλέχτηκαν τυχαία.

Ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία για επισκέψεις για καρδιοπάθεια, νοσηλεία για καρδιακή νόσο και σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα.

Από τους ανθρώπους με συζύγους που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, το 2.7% νοσηλεύτηκαν και οι ίδιοι για προβλήματα υγείας σχετικά με την καρδιά εντός 1-4 εβδομάδων από την εισαγωγή του συζύγου.

Ποσοστό 2% όσων δεν είχαν σύζυγο στη ΜΕΘ νοσηλεύτηκαν για καρδιακή νόσο.

Επιπλέον, το 22% των ανθρώπων με σύζυγο στη ΜΕΘ εμφάνισαν υπέρταση τις επόμενες εβδομάδες, ενώ το  23% εμφάνισαν υψηλή χοληστερόλη.

Σε ανθρώπους χωρίς συζύγους στη ΜΕΘ, τα ποσοστά ήταν ελαφρώς χαμηλότερα, στο 20% και 22%,

Ο Ohbe δήλωσε, ότι η εισαγωγή ασθενούς στη ΜΕΘ θέτει σε ψυχικό στρες τα μέλη της οικογένειας και αυτό μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ιδιαίτερα στον/στην σύζυγο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation.

 

 

 

Πηγές:
Circulation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα