Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ξεκινήσει μια δοκιμή του αναστολέα TNF, adalimumab σε ασθενείς με COVID-19 που βρίσκονται σε κέντρα φροντίδας και σε άλλες κοινότητες.

Το Adalimumab - που πωλείται από την AbbVie καθώς και σε βιολογικά παρόμοια μορφή από άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Sandoz της Novartis, της κοινής επιχείρησης Amgen και Biogen / Samsung Bioepis-  θα χρησιμοποιηθεί στη μελέτη φάσης 2 AVID-CC για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να αποτρέψει την αναπνευστική ανεπάρκεια σε άτομα που νοσούν με κορωνοϊό.

Η Sandoz θα παρέχει το adalimumab που θα χρησιμοποιηθεί στη δοκιμή, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε κέντρα φροντίδας στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα ξεκινήσει εντός του μήνα. 

Στο μεταξύ, με τη χώρα να εισέρχεται σε μια νέα φάση αποστάσεων και περιορισμών, η μελέτη θα χρησιμοποιήσει ψηφιακά εργαλεία για τη συλλογή δεδομένων. Αυτά τα εργαλεία θα συλλέξουν πρόσθετες πληροφορίες για τα συμπτώματα των ασθενών, τα ζωτικά σημεία και τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής τους μέσω μιας εφαρμογής που ονομάζεται CVm-Health, η  οποία κυκλοφόρησε φέτος.

Οι κατ' οίκον νοσηλευτές επλήγησαν ιδιαίτερα από το πρώτο κύμα της COVID-19, παρουσιάζοντας συχνά σοβαρά συμπτώματα όπως το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS). Τον Ιούλιο, τα στοιχεία που δημοσίευσε το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS) έδειξαν ότι σχεδόν περισσότεροι από 30.000 φροντιστές που δούλευαν σε σπίτια στην Αγγλία και την Ουαλία πέθαναν κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού έναντι του 2019.

Το φάρμακο κατά του TNF έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερες από δύο δεκαετίες για τη θεραπεία καταστάσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και υπάρχει ελπίδα, ότι θα μπορούσε να σταματήσει τη φλεγμονή που εμφανίζεται σε ορισμένους ασθενείς με COVID-19.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα άτομα που παίρνουν ήδη φάρμακα κατά του TNF για άλλες ασθένειες είναι λιγότερο πιθανό να εισαχθούν στο νοσοκομείο με COVID-19, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί με άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο.

 

Πηγές:
pharmaphorum.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο