Νέα έρευνα προστίθεται στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο κορωνοιός έχει συνέπειες στην ψυχική υγεία ακόμα και ανθρώπων που δεν επηρεάζονται άμεσα από τη νόσο.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychiatry, ανακάλυψε ότι άνθρωποι σε χώρες με χαμηλά ποσοστά λοίμωξης και απώλειες έχουν διπλάσια περιστατικά άγχους και κατάθλιψης.

Αυτά τα αποτελέσματα συνδέονται με οικονομικό στρες και διαταραχή στην κοινωνική ζωή.

Η Amy Dawel, του Australian National University, δήλωσε ότι ήδη ξέρουμε από προηγούμενες έρευνες σε πανδημίες ότι οι άνθρωποι που επηρεάζονται περισσότερο έχουν την πιο έντονη επίπτωση (οι νοσούντες, νοσηλευόμενοι και όσοι βλέπουν να επηρεάζεται η καριέρα τους.)

Ωστόσο, η επίπτωση της Covid-19 στον ευρύτερο πληθυσμό σε σχετικά λιγότερο επηρεασμένες χώρες είναι επίσης πιθανό να είναι ουσιαστικές.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα ''κατάλοιπα'' της πανδημίας επηρεάζουν τον πληθυσμό ευρέως και υπάρχει ανησυχία ότι χώρες με ισχυρούς περιορισμούς μπορεί ενδεχομένως να παραβλέπουν την έμμεση επίδραση της πανδημίας.

Οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 1.300 AΑυστραλούς μετά την ανακοίνωση των πρώτων περιοριστικών μέτρων για την Covid-19.

Καθώς η έρευνα έγινε στα αρχικά στάδια της πανδημίας, μόνο 36 συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είχαν λάβει διάγνωση Covid-19 ή είχαν στενή επαφή με κάποιον που διαγνώστηκε.

Υπήρχαν σχετικά λίγοι άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε τεστ, μπήκαν σε καραντίνα οικειοθελώς ή που γνώριζαν κάποιον με τέτοιες εμπειρίες.

Αυτά τα περιστατικά επαφής με Covid-19 δεν είχαν σχέση με επίπτωση στην  ψυχική υγεία.

Αντίθετα, άγχος για οικονομικά θέματα και διαταραχή στην εργασία και στις κοινωνικές δραστηριότητες συνδέονταν σημαντικά με συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους καθώς και χαμηλότερη ευεξία.

Ωστόσο, η εργασία από το σπίτι δεν συνδέθηκε με αρνητική επίδραση.

Υψηλότερα ποσοστά συμπτωμάτων ψυχικής υγείας φάνηκαν επίσης σε ανθρώπους νεότερους, γυναίκες ή που είχαν προϋπάρχουσα κατάσταση ψυχικής υγείας.

Πηγές:
Frontiers in Psychiatry

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν