Η ορμόνη της αγάπης, οξυτοκίνη, μπορεί ενδεχομένως να αξίζει να ερευνηθεί ως αγωγή για την COVID-19, αναφέρει νέα έρευνα.

Μια από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της λοίμωξης με τον νέο κορωνοιό  είναι η ‘’καταιγίδα κυτοκινών’’ στην οποία ο οργανισμός επιτίθεται στους ιστούς του.

Προηγούμενη έρευνα υποδεικνύει ότι η οξυτοκίνη μειώνει τη φλεγμονή.

Στη νέα έρευνα, ο Ali Imami, του University of Toledo στο Οχάιο, χρησιμοποίησε βάση δεδομένων για να αναλύσει τα χαρακτηριστικά γονιδίων που αντιμετωπίζονταν με φάρμακα που συνδέονται στενά με την οξυτοκίνη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα φάρμακο, η carbetocin, έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με γονίδια με μειωμένη έκφραση των δεικτών φλεγμονής που προκαλούν την καταιγίδα κυτοκινών.

Η υπογραφή του Carbetocin, υποδεικνύει ότι το φάρμακο μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον η υπογραφή της carbetocin είναι παρόμοια με αυτή του αντιρετροϊκού φαρμάκου lopinavir, που μελετάται ως αγωγή κατά της COVID-19.

Όλοι από αυτούς τους παράγοντες δείχνουν ότι η οξυτοκίνη μπορεί ενδεχομένως να έχει δυναμική ως στοχευμένη αγωγή για την ‘’καταιγίδα κυτοκινών’’ στους ασθενείς με COVID-19.

Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα ενδοφλέβιας χορήγησης οξυτοκίνης σε νοσηλευόμενους με COVID-19 μένει να αξιολογηθεί.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Physiological Genomics.

 

 

 

Πηγές:
Physiological Genomics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας