Έφηβοι με άσθμα και υπερευαισθησία σε τροφές όταν ήταν πιο νέοι, έχουν αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, έδειξε νέα έρευνα.

Οι ερευνητές εξέτασαν την υγεία 2.770 παιδιών από τη γέννηση έως τα 16 τους χρόνια. Παιδιά με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είχαν 16 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν άσθμα στην ηλικία των 12 ετών (11% έναντι 7%).

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 16χρονοι με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ήταν πιο πιθανό να έχουν υπερευαισθησία σε τροφές στην ηλικία των 12 (41% έναντι 29%).

Άσθμα, υπερευαισθησία σε τρόφιμα και έκζεμα συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου στην ηλικία των 16 ετών, έδειξαν τα ευρήματα.

Η Jessica Sjölund, του University of Gothenburg, δήλωσε ότι η σχέση που φάνηκε σε αυτή τη μεγάλη έρευνα υποδεικνύεο ότι υπάρχει κοινή φυσιοπαθολογία μεταξύ συχνών νόσων σχετικών με αλλεργία και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου σε εφήβους.

Η Sjölund σημείωσε ότι προηγούμενες έρευνες σε νόσους σχετιζόμενες με αλλεργία και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ήταν αντικρουόμενες.

Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων αγωγών.

Tα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο United European Gastroenterology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους