Μεγαλύτερη εξάπλωση του κορωνοϊού και βραδύτερη απόκριση στα μέτρα, παρουσιάζουν τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Δεν είναι τυχαίο πως η Αττική παραμένει η Περιφέρεια με τις περισσότερες διαγνώσεις, αν και από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας έδειξε κάποιες τάσεις σταθεροποίησης, η οποία φαίνεται προς το παρόν να παραμένει.

Το φαινόμενο της "αδράνειας", περιέγραψε ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας πως πρέπει να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί: "Η επιδημία, σε πολλές περιπτώσεις, φαίνεται να εξαπλώνεται με ώσεις, ένα φαινόμενο που θα μας απασχολήσει και στο μέλλον".

Σύμφωνα με τον καθηγητή, με βάση πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες σε διαφορετικές πόλεις, βλέπουμε ότι το μέγεθος της πόλης ή του χωριού παίζει σημαντικό ρόλο στη δυναμική της επιδημίας. Υπάρχουν - είπε - σαφείς ενδείξεις ότι η ταχύτητα ανταπόκρισης στα προληπτικά μέτρα είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού στον οποίο απευθύνονται.

Το φαινόμενο αυτό υποστηρίζεται από τουλάχιστον δύο μελέτες. Η μία στο περιοδικό "Nature Medicine", που ανέλυσε δεδομένα από τις επιδημίες του πρώτου κύματος στην Κίνα και στην Ιταλία και η άλλη στο περιοδικό "PLOS ONE", που αναλύει δεδομένα από την επιδημία στη Βραζιλία.

Με απλά λόγια, οι συγκεκριμένες μελέτες δείχνουν ότι η εφαρμογή των μέτρων σε ένα χωριό είναι πιο δραστική και ταχύτερη σε σύγκριση με μια πόλη, με παρόμοιο ποσοστό λοιμώξεων. Έτσι, λοιπόν, βλέπουμε πιο γρήγορα την αποτελεσματικότητα των προληπτικών μέτρων σε μικρότερες πόλεις και χωριά.

Όχημα

Το φαινόμενο έχει ομοιότητα με το φαινόμενο της αδράνειας, το οποίο έχουμε συνηθίσει από την καθημερινότητά μας. Όσο πιο μεγάλο είναι ένα όχημα που κινείται, τόσο πιο δύσκολα να το σταματήσουμε.

Συνεπώς, όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί, όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα της επιδημίας, τόσο πιο δύσκολα θα επιβραδυνθεί, ακόμα και αν το ποσοστό της μόλυνσης είναι παρόμοιο ανάμεσα σε πληθυσμούς.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι θα χρειαστεί αρκετά περισσότερη υπομονή, επιμονή και προσήλωση στα μέτρα στα αστικά κέντρα, προκειμένου να ελέγξουμε την εξάπλωση του ιού.

Χρησιμοποιούμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις όπου αυτό είναι εφικτό, αποφεύγουμε το συγχρωτισμό.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν