Αν χειροτερέψει η κατάσταση, μπορεί να πάμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ελλάδα, τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μιλώντας στον Σκάι για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας και αναφερόμενος στην επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

Εξήγησε πως τα χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Ελλάδα είναι τα εξής:

Έχουμε διασπορές κατά κύριο λόγο σε δομές, σε κλειστούς πληθυσμούς (γηροκομεία, εργοστάσια). Κάθε τόσο βλέπουμε αναζωπυρώσεις σε διάφορες περιοχές που δεν τις περιμέναμε όπως στα Γιάννενα, περιγράφοντάς το ως κλεφτοπόλεμο ανάμεσα σε εμάς και τον ιό.  

Παράλληλα, ανέφερε ότι το πώς θα συμπεριφερθεί ο κορωνοϊός δεν το ξέρουμε, αλλά γίνεται παγκόσμια προσπάθεια να διαρκέσει λιγότερο, με τα λιγότερα θύματα και όπως ο ίδιος σημείωσε, συνήθως οι επιδημίες (όπως η γρίπη του 1918, 1958 και 1968) διαρκούν 2-3 χρόνια.

Για τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, ο καθηγητής τόνισε ότι η επιτροπή είναι σύμφωνη πως όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τη μάσκα (τόσο σε εσωτερικούς χώρους όσο και εξωτερικούς), όπου υπάρχει πολύς κόσμος, τόσο καλύτερα ενώ επεσήμανε πως υπάρχει σενάριο να φοράμε μάσκες μέχρι το 2022.

Αναφερόμενος στο Παρίσι και στα νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες μιλώντας στο Mega, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Γενεύης, είπε ότι υπάρχει μια παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που αποδίδεται μερικώς στην έλευση του χειμώνα. "Υπάρχει μια τεράστια αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει παρατηρηθεί σε πάρα πολλές χώρες".

Τόνισε ότι θα πρέπει να πάρουμε παράδειγμα από το τι συμβαίνει γύρω μας, έτσι ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. "Πρέπει τώρα να μάθουμε τα μέτρα, ώστε να είμαστε προστατευμένοι όταν θα έρθουν οι πιο δύσκολες συνθήκες".

Πανάκεια

Σχετικά με τη χρήση μάσκας, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι αποτελεί "ένα πολύ σημαντικό όπλο", ωστόσο δεν είναι πανάκεια. Μαζί με τη χρήση μάσκας θα πρέπει να τηρούνται και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας, με σημαντικότερο αυτόν της απόστασης.

Όσον αφορά το ΕΣΥ, ο καθηγητής δήλωσε πως "από τη στιγμή που το σύνολο των κρουσμάτων δεν είναι τεράστιο, είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο".

Σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι διάσπαρτα ανά τη χώρα και όχι συγκεντρωμένα σε ένα μέρος, αφού το σύστημα Υγείας μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα κατά αυτό τον τρόπο.

Αναφερόμενος στα καινούργια κρούσματα που προέκυψαν στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα, ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε ότι είναι σημαντικό να γίνονται συχνά τεστ σε ηλικιωμένους και προσωπικό. "Έχει σημασία το πόσο συχνά γίνονται προληπτικά τεστ", τόνισε και είπε ότι ρόλο παίζει και το επίπεδο των κρουσμάτων στη χώρα, αφού όσο αυξάνονται τόσο θα προκύπτουν νέες μολύνσεις.

Σχετικά με ένα νέο πιθανό lockdown, ο καθηγητής σημείωσε ότι δεν είναι καλή λύση, αλλά θα "πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε τις λύσεις μέσα από τις δραστηριότητές μας".

Πηγές:
Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών
Ηλίας Μόσιαλος: Γιατί θα αποτύχει ο προσωπικός γιατρός - Τα δομικά προβλήματα του ΕΣΥ
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος