Νέες ενδείξεις ανακαλύφθηκαν σχετικά με το ότι η ομάδα αίματος μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για COVID-19 και σοβαρής νόσησης από αυτήν.

Τα ευρήματα δύο νεών ερευνών δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Blood Advances.

Σε μια έρευνα, επιστήμονες συνέκριναν περισσότερους από 473.000 ανθρώπους στη Δανία που είχαν COVID-19 με περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους στο γενικό πληθυσμό.

Μεταξύ ασθενών  με COVID-19, υπήρχε χαμηλότερο ποσοστό ανθρώπων με ομάδα O και υψηλότερα ποσοστά με A, B και AB.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι άνθρωποι με ομάδα αίματος A, B ή AB μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο πιθανό να μολυνθούν με COVID-19 έναντι ανθρώπων με ομάδα O. Ποσοστά λοίμωξης ήταν παρόμοια σε ανθρώπους με ομάδες A, B και AB.

Η δεύτερη έρευνα περιέλαβε 95 νοσηλευόμενος με COVID-19 σε κρίσιμη κατάσταση, στον Καναδά. Ασθενείς με ομάδες αίματος A ή AB ήταν πιο πιθανό να χρειαστούν μηχανικό αερισμό, που υποδεικνύει ότι είχαν υψηλότερα ποσοστά βλάβης στον πνεύμονα από την COVID-19.

Περισσότεροι ασθενείς με ομάδα αίματος Α και ΑΒ χρειάζονται αιμοδιάλυση για νεφρική ανεπάρκεια ,έδειξε η έρευνα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ασθενείς με COVID-19 με ομάδες αίματος A και AB ενδεχομένως έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσλειτουργίας οργάνων ή ανεπάρκειας έναντι όσων έχουν ομάδα O ή Β.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης, ότι ενώ άνθρωποι με ομάδες αίματος A και AB δεν είχαν μακρύτερη νοσηλεία σε σχέση με αυτοίς που είχαν ομάδα O ή B, κατά μέσον όρο παρέμειναν περισσότερο χρόνο σε ΜΕΘ.

 

Πηγές:
Blood Advances.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα