Λόγω της δραματικής αύξησης κροσυμάτων κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ συμφώνησαν σε μια πιο εντατική συνεργασία στην καταπολέμηαη της πανδημίας.

Σε μία κοινή δήλωση μετά την πρώτη ημέρα της συνάντησης κορυφής των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, χθες αργά το βράδυ, εξέφρασαν την άποψη για καλύτερο συντονισμό στους κανονισμούς καραντίνας, την διασυνοριακή επαφή καθώς και τις στρατηγικές διενέργειας των τεστ για τον κορωνοϊό, τις παραγωγικές ικανότητες εμβολίων και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Οι περιοχές και οι χώρες υψηλού κινδύνου

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από την επικαιροποιημένη λίστα του Ινστιτούτου Robert Koch, η Ολλανδία και η Γαλλία συγκαταλέγονται πλέον στις χώρες υψηλού κινδύνου.

Κατά τα λοιπά, για πρώτη φορά προστίθενται στην λίστα αυτή περιοχές από την Ιταλία και την Πολωνία, που τίθενται σε ισχύ από το ερχόμενο Σάββατο. 

Στην μακρά λίστα του Ινστιτούτου προστέθηκαν επίσης η Μάλτα και η Σλοβακία όπως και μερικές περιοχές σε 9 περαιτέρω χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και περιοχές της Ελβετίας (ανάμεσά τους και το καντόνι της Ζυρίχης), και για πρώτη φορά περιοχές της Σουηδίας και Φινλανδίας αλλά και περιοχές στην Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία, την Κροατία, την Πορτογαλία, την Σλοβενία και την Ουγγαρία.

Ο ορισμός της περιοχής υψηλού κινδύνου

Η κατάταξη μιας περιοχής ως υψηλού κινδύνου γίνεται όταν μια χώρα ή μια περιοχή ξεπερνά την οριακή τιμή των 50 επιμολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους τις προηγούμενες 7 ημέρες.

Αυτό ισχύει στο μεταξύ για 130 χώρες εξ΄ολοκλήρου και για 12 εν μέρει. Για περίπου 40 άλλες χώρες δεν συνιστάται το ταξίδι ανεξάρτητα από την κατάσταση των κρουσμάτων.

Ο λόγος είναι ότι εκεί ισχύουν ακόμη περιορισμοί εισόδου, κανόνες καραντίνας ή  απαγόρευση εξόδου στην ΕΕ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα