Δύο εβδομάδες με υψηλό ιικό φορτίο, φέρνουν τη Θεσσαλονίκη μία ανάσα από την ένταξη στον "πορτοκαλί" συναγερμό και σε νέα μέτρα.

Στις 6 Οκτωβρίου είχε μόλις 6 λοιμώξεις από κορωνοϊό, οι οποίες είχαν γεωμετρική αύξηση τις επόμενες δύο μέρες. Από την περασμένη εβδομάδα, η κατάσταση ξέφυγε και το Σάββατο επιβεβαιώθηκαν 78 νέα κρούσματα.

Ακολούθησε σχετικά μικρός αριθμός την Κυριακή (53 κρούσματα) και ακόμη μικρότερος τη Δευτέρα (49), αλλά με τα μισά τεστ από όσα είχαν διενεργηθεί την προηγούμενη. Με την αύξηση των τεστ, ο αριθμός των λοιμώξεων έφτασε χθες σε τριψήφιο αριθμό (125), με δυναμική περαιτέρω αύξησης.

Σύμφωνα με πηγές από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ο δείκτης θετικότητας των τεστ στη Θεσσαλονίκη είναι 4% ή περισσότερο, όταν στην υπόλοιπη χώρα κινείται γύρω στο 2,5%. Ενδεικτικό είναι πως στα rapid test που έγιναν χθες στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, το ποσοστό θετικότητας ήταν κάτω από 1%.

Ενδιαφέρον συγκριτικό στοιχείο για τις τάσεις διασποράς του ιού είναι πως όλα τα ενεργά κρούσματα που βγήκαν χθες στη Θεσσαλονίκη είχαν μέση ηλικία τα 30 έτη, ενώ αντίστοιχη ηλικία στην Αττική είναι τα 33 έτη.

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα σε επίπεδο επιτήρησης "2", δηλαδή στο κίτρινο. Είναι πολύ πιθανό, από αύριο να βρίσκεται στο πορτοκαλί, το οποίο σημαίνει επιπλέον περιοριστικά μέτρα.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε χθες το απόγευμα στο μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του προέδρου του ΕΟΔΥ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά στοιχεία σε συγκεκριμένες περιοχές: η Θεσσαλονίκη έχει 652 ενεργά κρούσματα, τα Ιωάννινα 2.643 και η Καστοριά 124. Και στις τρεις περιοχές παρατηρούνται υψηλοί επιδημιολογικοί πολλαπλασιαστές, υψηλός αριθμός διάσπαρτων συρροών και αύξηση κρουσμάτων.

Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται τις τελευταίες μέρες και στις Σέρρες.

Επιτροπή

Την απόφαση για αναβάθμιση του επιπέδου συναγερμού στις εν λόγω περιοχές αναμένεται να λάβει, στις 5 σήμερα το απόγευμα, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και η ειδική επιτροπή.

Είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης μέτρων, όπως τα τοπικά περιοριστικά μέτρα.

Εκτός από τα προβλεπόμενα μέτρα, εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και σε περιοχές με χαμηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας.

Στο τραπέζι είναι και το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας έπειτα από μία ορισμένη βραδινή ώρα, ενώ δεν εξετάζεται το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης πριν από τις 12 το βράδυ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση