Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι προϋπάρχουσες ασθένειες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης,  καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική νόσος και καρκίνος μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου ενός ασθενούς από κορωνοϊό.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 65.000 ασθενείς από 25 μελέτες παγκοσμίως. Οι ασθενείς δε με χρόνια νεφρική νόσο είναι τρεις φορές πιο πιθανό να πεθάνουν.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους μπορεί να βοηθήσουν τους υγειονομικούς να βελτιώσουν τη φροντίδα των ασθενών και να αναπτύξουν παρεμβάσεις στοχεύοντας στους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καρδιαγγειακή νόσος μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο θανάτου ενός ασθενούς από COVID-19. Ανακάλυψαν επίσης ότι άλλες προϋπάρχουσες παθήσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου ενός ασθενούς COVID-19 κατά ενάμισι έως τρεις φορές. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο PLOS ONE.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι αυτές οι χρόνιες παθήσεις δεν είναι απλώς συχνές σε ασθενείς με COVID-19, αλλά η παρουσία τους αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για υψηλότερο κίνδυνο θανάτου», λέει ο Paddy Ssentongo, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα επιστήμης και μηχανικής του Penn State. «Υπάρχει υψηλός επιπολασμός καρδιαγγειακών παθήσεων και υπέρτασης σε όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ. Με την επιμονή της COVID-19 στις ΗΠΑ, αυτή η σύνδεση καθίσταται εξαιρετικά σημαντική. "

Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση μελετών που δημοσιεύθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τις αρχές Ιουλίου 2020, για να προσδιορίσει ποιες χρόνιες παθήσεις έθεσαν νοσοκομειακούς ασθενείς σε κίνδυνο θνησιμότητας από  COVID-19. Διερεύνησε 11 συνυπάρχουσες παθήσεις  που ενέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου σε ασθενείς με COVID-19, συμπεριλαμβανομένων καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, υπέρτασης, καρκίνου, χρόνιας νεφρικής νόσου, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας, άσθματος\, χρόνιας ηπατικής νόσου και HIV / AIDS.

Οι ασθενείς στις επιλεγμένες μελέτες είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 61 έτη. Διαπίστωσαν ότι ορισμένες προϋπάρχουσες παθήσεις επηρέασαν τα ποσοστά επιβίωσης περισσότερο από άλλα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με διαβήτη και καρκίνο είναι 1,5 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν. Ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν και οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο είναι τρεις φορές πιο πιθανό να πεθάνουν.

 

 

Πηγές: weforum.org/