Τα παιδιά που γεννήθηκαν όταν ο πατέρας τους ήταν μεγαλύτερος των 30 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διπολική διαταραχή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όσο αυξάνει η ηλικία του πατέρα, φτάνοντας στο 37% όταν ο πατέρας είναι 55 ετών, σημειώνει η Emma Frans, επιδημιολόγος του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία. Η διαταραχή προκαλεί έντονες διακυμάνσεις στο συναίσθημα, την ενέργεια και την ικανότητα να λειτουργήσει κάποιος.

Χαρακτηρίζεται από περιόδους ευφορίας και ευερεθιστότητας και στο άλλο άκρο από περιόδους λύπης και απελπισίας, που μπορεί να διαρκέσουν μήνες.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Archives of General Psychiatry’, ενισχύουν τις ενδείξεις ότι παιδιά που γεννήθηκαν από πατέρες μεγαλύτερης ηλικίας βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών, όπως η διπολική διαταραχή, ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η προχωρημένη ηλικία του πατέρα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση διπολικής διαταραχής, μιας πάθησης που παλαιότερα ήταν γνωστή με τον όρο μανιοκατάθλιψη. Μια εξήγηση μπορεί να είναι ότι η ποιότητα του σπέρματος που χειροτερεύει καθώς μεγαλώνει ο άντρας, θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει την πιθανότητα γενετικών μεταλλάξεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε διπολική διαταραχή, σημειώνει η Frans.

Παρά την ύπαρξη ισχυρών ενδείξεων που στηρίζουν τη σχέση μεταξύ της ηλικίας του πατέρα και των σοβαρών ψυχικών διαταραχών, η σχέση μεταξύ της ηλικίας του πατέρα και της διπολικής διαταραχής δεν έχει ερευνηθεί, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα ευρήματα αποτελούν ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση της κατανόησης του μυστηρίου της πάθησης, η οποία επηρεάζει 1-3% των ενηλίκων παγκοσμίως, σημειώνουν οι ερευνητές.

Τον προηγούμενο μήνα, ερευνητική ομάδα συσχέτισε δυο γενετικές ποικιλομορφίες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Η πάθηση συχνά συναντάται σε αρκετά μέλη μιας οικογένειας.

Οι Σουηδοί ερευνητές χρησιμοποίησαν ιατρικά αρχεία για να εντοπίσουν 14.000 άντρες και γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με διπολική διαταραχή. Για καθέναν από αυτούς επέλεξαν τυχαία 5 ανθρώπους ίδιου φύλου και ηλικίας που δεν εμφάνιζαν τη νόσο.

Έχοντας λάβει υπόψη την ηλικία της μητέρας, οι ερευνητές βρήκαν ότι παιδιά που γεννήθηκαν από πατέρες μεγαλύτερους των 31 ετών είχαν υψηλότερο κίνδυνο κατά 11% να εμφανίσουν διπολική διαταραχή σε σχέση με νεότερους πατέρες.

Τα παιδιά που είχαν πατέρες μεγαλύτερους από 55 ετών είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 37%.

Η Frans δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι οι άντρες μεγαλύτερης ηλικίας δεν θα πρέπει να γίνονται γονείς, γιατί ο συνολικός κίνδυνος είναι χαμηλός. Η έρευνα ρίχνει φως στις αρνητικές συνέπειες του να γίνεται κάποιος πατέρας σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά οι περισσότεροι θα έχουν υγιή παιδιά, δήλωσε ο ερευνητής.

Πηγές:
‘Archives of General Psychiatry’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις