"Με τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προλαβαίνουμε να σταματήσουμε την αναχαίτισή της και την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων".

Αυτό ανέφερε σήμερα στον Αθήνα 9,84 ο καθηγητής Περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης, του οποίου οι προβλέψεις για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας έχουν αποδειχθεί έγκυρες.

Ο καθηγητής τόνισε πως "εκεί που έχουμε συγχρονισμό είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ,όπου είναι μικρή η πιθανότητα να μειωθεί η μετάδοση, ειδικά τον χειμώνα. Επίσης, σε εστιατόρια, σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε οδοντιατρεία, που αποτελούν χώρους έκλυσης σωματιδίων βιολογικού φορτίου. Εκεί μπορεί να χρησιμοποιηθούν μέθοδοι απολύμανσης του αέρα ,τις οποίες μελετάμε εδώ και μήνες και είμαστε σε ένα 55% με 70% μείωσης του ιικού φορτίου. Ο συνωστισμός δεν θα καταπολεμηθεί στο λεωφορείο με αυτό τον τρόπο, αλλά μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης", πρόσθεσε.

Ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε πως φέτος τον χειμώνα δεν θα πρέπει να προτιμήσουμε τα τζάκια για τη θέρμανσή μας, καθώς το κάψιμο των ξύλων μπορεί να εντείνει τη διασπορά του κορονοϊού.

"Αυτό που πρέπει να κάνουμε φέτος τον χειμώνα είναι να μειώσουμε τα σωματίδια, την ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγάλες πόλεις. Επιδημιολογικές μελέτες από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες καταδεικνύουν ότι αύξηση των σωματιδίων, κατά ένα μικρογραμμάριο το κυβικό μέτρο, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ρυθμού θνητότητας κατά 10% .Μιλάμε για πιο σοβαρή νοσηρότητα που οδηγεί μέχρι και τον θάνατο", επισήμανε ο καθηγητής.

 

Πηγές:
Αθήνα 9,84

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας