Η δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες της Ευρώπης με τον κορωνοϊό, αποτυπώνεται στην καταγραφή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λοιμώξεων (ECDC). 

Οι περισσότερες χώρες εμφανίζουν αρνητικά ρεκόρ στους θανάτους ασθενών με CoViD-19, με την Τσεχία να εμφανίζει πολύ ανησυχητική εικόνα. Είναι πρώτη με 11 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε 7,1 θανάτους. Διατηρεί τεράστια απόσταση από το δεύτερο Βέλγιο, με υπερδιπλάσια αναλογία.

Η επιδείνωση είναι τέτοια, που η Ελλάδα βελτιώνει συνεχώς τη θέση της στον σχετικό πίνακα, παρά την αξιόλογη αύξηση των θανάτων. Από την αρχή του μήνα, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 183 θάνατοι, όταν ολόκληρο τον Σεπτέμβριο, που ήταν μέχρι πρότινος, ο φονικότερος μήνας, είχαν χάσει τη ζωή τους 125 ασθενείς.

Κόντρα σε όλα αυτά, η χώρα μας υποχωρεί στη 19η θέση, από τη 18η που κατείχε την περασμένη εβδομάδα, στην ευρωπαϊκή κατάταξη με τους θανάτους: βελτιώνει, δηλαδή, κατά τι τη θέση της.

Δυσαρμονία παρατηρείται, ωστόσο, στην αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000, στην οποία βρισκόμαστε ως χώρα στην πέμπτη θέση από το τέλος. Το στοιχείο αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο υποκαταγραφής των ενεργών κρουσμάτων.

Στην περίπτωση που μεταφέρουμε τη χώρα μας στη 19η θέση, στην οποία κατατάσσεται με βάση τους θανάτους, θα δούμε πως η πραγματική αναλογία είναι 200 ανά 100.000 και όχι 78,5 που δηλώνουμε. Αυτό, καθώς ο δείκτης των θανάτων είναι πολύ πιο αξιόπιστος από εκείνον των κρουσμάτων.

Όπως φαίνεται από τον πιο κάτω πίνακα, οι 11 στις 39 χώρες έχουν ανέβει  στην κατάταξη με βάση τον αριθμό των θανάτων, ενώ σχεδόν όλες έχουν μεγάλη αύξηση στις απώλειες ζωής.

Ενδεικτικό της εικόνας είναι ότι στην Τσεχία η αναλογία θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού έχει εκτιναχθεί σε μία εβδομάδα από το 7,1 στο 11, στο Βέλγιο από το 3,1 στο 5,3 και στην Ουγγαρία από το 3,7 στο 5,2.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση στις χώρες, όπου λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, όπως η Γαλλία, όπου αναλογούν 3 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού έναντι 2 την περασμένη εβδομάδα, την Ιταλία (1,9 από 1) και την Ισπανία (3,9 από 3,8).

Θάνατοι και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού

Με μπλε είναι οι χώρες που δεν άλλαξαν κατάταξη, με κόκκινο όσες έχουν επιδείνωση και πράσινο εκείνες που έχουν βελτίωση.

Μέτρα

Την ώρα που η κατάσταση δείχνει να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν νέα μέτρα, προκειμένου να περιορίσουν την έξαρση της πανδημίας.

Στη Γαλλία, σημειώθηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων, με 52.000 νέα σε ένα 24ωρο. 

Στην Ιταλία, αποφασίστηκε το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων από τις 6 το απόγευμα, εκτός Κυριακής, ενώ κλειστά θα είναι γυμναστήρια, πισίνες και κινηματογράφοι.

Στην Ισπανία, απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 11 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, με τον πρωθυπουργό της χώρας να θέτει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τον Μάιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα