Ένα από τα κορυφαία στον κόσμο πειραματικά εμβόλια για την Covid-19 παράγει μια  σημαντική ανοσοαπόκριση τόσο σε ηλικιωμένους όσο και σε νέους ενήλικες, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες κατά του κορωνοϊού. 

Πρόκειται για το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο προκαλεί επίσης λίγες ανεπιθύμητες αντιδράσεις μεταξύ των ηλικιωμένων, δήλωσε στέλεχος της εταιρείας AstraZeneca, η οποία βοηθά στην παρασκευή του εμβολίου.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι οι αποκρίσεις ανοσογονικότητας ήταν παρόμοιες μεταξύ ηλικιωμένων και νεότερων ενηλίκων και ότι η αντιδραστικότητα ήταν χαμηλότερη σε ηλικιωμένους ενήλικες, στους οποίους  η σοβαρότητα της νόσου Covid-19 είναι υψηλότερη», δήλωσε εκπρόσωπος της AstraZeneca.

«Τα αποτελέσματα ενισχύουν περαιτέρω τα στοιχεία για την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα του AZD1222», δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το εμβόλιο αναμένεται να είναι ένα από τα πρώτα που θα εξασφαλίσει κανονιστική έγκριση, μαζί αυτό της Pfizer και της BioNTech.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες παρασκευής του εμβολίου της Οξφόρδης ξεκίνησαν τον Ιανουάριο. Ονομάζεται AZD1222 ή ChAdOx1 nCoV-19 και αναπτύχθηκε από μια εξασθενημένη έκδοση ενός ιού κοινού κρυολογήματος που προκαλεί λοιμώξεις στους χιμπατζήδες.

 

 

Πηγές:
The guardian

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα