Κοντά στο 60% βρίσκεται η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) με περιστατικά CoViD-19.

Όπως προκύπτει από την 20ή έκθεση του Παρατηρητηρίου για τη νόσο, το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ παρέμεινε σταθερό την εβδομάδα 15 έως 21 Οκτωβρίου (86 ασθενείς).

Η εικόνα έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από το εξεταζόμενο διάστημα, καθώς χθες ανακοινώθηκαν 95 διασωληνωμένοι ασθενείς. Η πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, εκτιμά πως η πληρότητα των ΜΕΘ και των ΜΑΦ βρίσκεται στο 75%.

Οι συντάκτες της έκθεσης συμφωνούν ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων (86 ασθενείς στις 21 Οκτωβρίου) καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα Υγείας.

Σημειώνουν, ωστόσο, πως η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει σταθεροποίηση στο 41% (από 40% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον  ΕΟΔΥ.

Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ - ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 58%.

Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 39 έτη.

Στην έκθεση γίνεται λόγος για "επιδεινούμενη κατάσταση", η οποία απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα αυξήθηκε σε 17.051 την τελευταία εβδομάδα. Παράλληλα, το τελευταίο επταήμερο έχουν διενεργηθεί συνολικά 13.346 έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντισωμάτων (Rapid Ag).

Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι ο δείκτης μετάδοσης Rt παραμένει στη μονάδα, τόσο για την επικράτεια, όσο και για την περιφέρεια Αττικής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα