Υψηλά ποσοστά κάλυψης, εμφανίζουν οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) CoViD-19. Στις ΜΕΘ ολόκληρης της χώρας, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 169 ασθενείς, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ από την έναρξη της επιδημίας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, η κάλυψη ξεπερνάει το 75%, με τη Θεσσαλονίκη να βιώνει την ισχυρότερη πίεση.

Μιλώντας στο Iatronet, η κ. Παγώνη εκτιμά πως η κατάσταση έχει γίνει πιεστική για το ΕΣΥ πιο νωρίς από το αναμενόμενο. Θεωρεί πως η αυξημένη ζήτηση σε περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη ή ενδεχομένως και η Αττική, θα καλυφθεί από επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες θα διατεθούν από στρατιωτικά νοσοκομεία.

Κάλεσε τους πολίτες να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα ατομικής προστασίας, προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες εμπειρίες στο σοβαρό θέμα Δημόσιας Υγείας που βιώνουμε.

Από στοιχεία, που έδωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και αφορούν την περασμένη Δευτέρα, προκύπτει ότι η κάλυψη στις ΜΕΘ CoViD-19 φτάνει έως και 76%.

  • Στο σύνολο της χώρας, είναι διαθέσιμες 331 κλίνες ΜΕΘ CoViD-19, εκ των οποίων είναι καλυμμένες οι 209 (πληρότητα 63,14%).
  • Στην Αττική, είναι διαθέσιμες 140 κλίνες ΜΕΘ CoViD-19, εκ των οποίων οι 99 είναι καλυμμένες (πληρότητα 70,7%).
  • Στη Θεσσαλονίκη, είναι διαθέσιμες 83 κλίνες ΜΕΘ CoViD-19, εκ των οποίων οι 63 είναι καλυμμένες (πληρότητα 76%).

Παράλληλα με τις ΜΕΘ CoViD, λειτουργούν πανελλαδικά και 666 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά εκτός CoViD-19, εκ των οποίων είναι καλυμμένες οι 487 (πληρότητα 73%).

Πόλεμος

Οι νοσοκομειακοί γιατροί από το "Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή" τονίζουν πως η κατάσταση στις ΜΕΘ θυμίζει περίοδο πολέμου:

"Τα δημόσια νοσοκομεία στην Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες βιώνουν καταστάσεις πολέμου σε περίοδο ειρήνης. Έχουν μείνει διαθέσιμες ελάχιστες μόνο κλίνες ΜΕΘ CoViD, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ήταν ως πριν λίγες μέρες μη - CoViD ΜΕΘ και μετατράπηκαν εσπευσμένα σε CoViD.

Από τις 28 Οκτωβρίου και μετά, έχουν νοσήσει περισσότεροι από 100 υγειονομικοί, πολλοί από τους οποίους νοσηλεύονται, μαζί με τις άλλες εκατοντάδες εισαγωγές των τελευταίων ημερών".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα