Η Biogen Inc έχει δείξει «εξαιρετικά πειστικά» στοιχεία ότι το πειραματικό της φάρμακο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ είναι αποτελεσματικό, ανέφερε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Ποτών  (FDA).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, μια έγκριση του FDA θα μπορούσε να έρθει τον Μάρτιο. Aυτή θα έκανε το φάρμακο, aducanumab, την πρώτη νέα θεραπεία που είναι σε θέση να επιβραδύνει την εξέλιξη της θανατηφόρας ασθένειας του μυαλού που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.

Οι εξεταστές φαρμάκων της FDA δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα από μια βασική δοκιμή του aducanumab ήταν πειστικά και έντονα θετικά. Αναγνώρισαν, ωστόσο ότι μια δεύτερη μεγάλη δοκιμή δεν πέτυχε, αλλά υποστήριξαν ότι αυτό δεν μειώνει τα ευρήματα της θετικής μελέτης. 

Η νόσος του Αλτσχάιμερ πλήττει σχεδόν 6 εκατομμύρια Αμερικανούς. Η Biogen εκτιμά ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια άτομα με πρώιμο Αλτσχάιμερ στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι για το φάρμακο.

Ομάδες υπεράσπισης ασθενών υποστήριξαν ότι το aducanumab πρέπει να εγκριθεί λόγω αυτής της μεγάλης ανεκπλήρωτης ιατρικής ανάγκης.

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο