Η προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αναδεικνύονται σε μείζονος σημασίας θέματα από τους συμμετέχοντες στη διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησε η Greenpeace στην Ελλάδα για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Αυτό από μόνο του δείχνει με μία πρώτη ανάγνωση ότι οι Έλληνες πολίτες εξακολουθούν να είναι ευαισθητοποιημένοι με την φύση, παρόλο που μεγάλο μέρος αυτών στην πράξη δεν εφαρμόζουν αυτά που σκέπτονται και πολλές φορές μάλιστα κάνουν και τα αντίθετα.

Η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων αναγνωρίζει, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, τη στενή σχέση ανθρώπινης υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Τα ευρήματα αυτά καταδεικνύουν, λέει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, ότι οι πολίτες της Ελλάδας αντιλαμβάνονται πως η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί βασική προϋπόθεση για να βγούμε ουσιαστικά από την παρούσα κρίση και να θωρακιστούμε από επόμενες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν λίγες μέρες πριν την κατάθεση του προσχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Στόχος της έρευνας

Η πανελλαδική διαδικτυακή έρευνα της Greenpeace διενεργήθηκε από τον Ιούλιο - Σεπτέμβριο του 2020 και συμμετείχαν σε αυτήν 4.477 πολίτες. Στόχος της έρευνας ήταν να καταγράψει πώς αξιολογούν οι πολίτες τη σημασία 7 τομέων προτεραιότητας που θέτει η Greenpeace για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Οι τομείς αυτοί εκτείνονται από την προστασία του περιβάλλοντος έως τη δημόσια υγεία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Επίσης, η έρευνα κατέγραψε την αισιοδοξία ή απαισιοδοξία των πολιτών σχετικά με την ικανότητά μας να μάθουμε από την κρίση της πανδημίας, ώστε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, καθώς και τις αλλαγές στις οποίες είναι διατεθειμένοι να προβούν οι ίδιοι οι πολίτες για να το πετύχουμε.

Τέλος, ζητήθηκε από τους πολίτες να δηλώσουν εάν αναγνωρίζουν τη σύνδεση της προστασίας του περιβάλλοντος με την ανθρώπινη υγεία.

Ευρήματα

Ένα πολύ σημαντικό εύρημα που προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ότι οι συμμετέχοντες στη συντριπτική τους πλειονότητα (96,3%) αναγνωρίζουν τη σύνδεση της προστασίας του περιβάλλοντος με τη δημόσια υγεία.

Οι 7 τομείς προτεραιότητας αξιολογούνται ως "πολύ σημαντικοί" σε ποσοστό από 65,5% - 91,1%. Το υψηλότερο ποσοστό (91,1%) λαμβάνει η προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, ενώ ακολουθεί η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με 88,1% και η δικαιοσύνη, διαφάνεια και λογοδοσία με 85,5%.

Ως προς την αισιοδοξία, το 30,7% δηλώνει πιο αισιόδοξο σε σχέση με πριν την πανδημία, ότι θα μάθουμε από τη σημερινή κρίση πιο απαισιόδοξο δηλώνει το 26,5%, ενώ ένα 42,8% δηλώνει ούτε πιο αισιόδοξο ούτε πιο απαισιόδοξο.

Ανάμεσα στις καταναλωτικές συνήθειες, τέλος, που δηλώνουν ότι σκοπεύουν να αλλάξουν οι πολίτες είναι η μείωση κατανάλωσης πλαστικού (96,4% των συμμετεχόντων), η στροφή σε τοπικά και εποχικά φρούτα  αλλά και τα λαχανικά (84,7%).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας