Αυξάνει ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για τον εμβολιασμό τους κατά της γρίπης, οι οποίοι έχουν τις συνταγές αλλά τα εμβόλια, όπως ακούγεται, είναι άφαντα. Πληροφορίες λένε, ότι όλη η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής της έλευσης των νέων δόσεων που αναμένονται το αμέσως προσεχές διάστημα. Πάντως, ήδη έχουν διατεθεί από τους τρεις παίκτες 3.130.000 δόσεις. Νούμερο που επιβεβαιώνουν τόσο τα στελέχη των εταιρειών που διακινούν τα εμβόλια, όσο και παράγοντες του Υπουργείου Υγείας. 

Όμως, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δεν λείπουν τα παράπονα για την αδυναμία άμεσης διαθεσιμότητας των εμβολίων για τη γρίπη. Ωστόσο η γκρίνια είναι μεγαλύτερη τη φετινή περίοδο, λόγω της αυξημένης ζήτησης και της έντονης ανησυχίας που επικρατεί λόγω του κορωνοϊού. 

Στέλεχος εταιρείας που διακινεί εμβόλιο της γρίπης, μας επεσήμανε ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τα εμβόλια έρχονται  σταδιακά από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως αρχές Δεκέμβρη, άρα αυτό σημαίνει κενά διαστήματα. Και εδώ έρχεται η κουλτούρα μας, του ‘’θέλουμε να το κάνουμε χθες’’. Κατάσταση που επιδεινώνεται από τα προβλήματα που ανακύπτουν στην κατανομή των εμβολίων, όπου πάντα υπάρχουν φαρμακεία σταθερά με ελλείψεις και φαρμακεία που δεν φαίνεται να έχουν προβλήματα στη προμήθεια. 

Τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι ήδη έχουν εμβολιαστεί 2.540.000 άτομα και έχουν συνταγογραφηθεί 3.600.000 εμβόλια. Με δεδομένο ότι έχουν διατεθεί 3.130.000 δόσεις, υπάρχει ένα κενό 470.000 δόσεων. 

Η πληροφόρηση που έχουμε από την πλευρά των εταιρειών, είναι ότι μέσα στο δεύτερο 15ήμερο του Νοεμβρίου θα έρθουν άλλες 900.000 δόσεις και απομένουν 200.000 δόσεις για τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου. 

Τo θετικό είναι ότι συγκριτικά με πέρυσι, παρότι η ζήτηση έχει πενταπλαστιοατεί, κατάφεραν οι εταιρείες με την υποστήριξη της κυβέρνησης να εξασφαλίσουν επιπλέον 1 εκατ. δόσεις. Φέτος είναι 4,2 εκατ. δόσεις από 3,3 εκατ. δόσεις πέρυσι. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το 65% των εμβολίων που θα διατεθούν στην αγορά φέτος θα το διαθέσει η ΒΙΑΝΕΞ, η οποία θα εισαγάγει συνολικά 2,7 εκατ. εμβόλια από 2 εκατ. εμβόλια που είχε φέρει πέρυσι.

Όσον αφορά τους άλλους δύο παίκτες και συγκεκριμένα τη Μylan και τη Glaxo, οι πηγές μας λένε ότι η πρώτη θα διαθέσει 850.000 εμβόλια (από 600.000 πέρυσι) και η δεύτερη 650.000 εμβόλια (από 400.000 πέρυσι).

Παρά, όμως, τις αυξημένες δόσεις, το αρνητικό είναι ότι δεν θα φτάσουν να καλύψουν την ζήτηση, καθώς φέτος θέλουν  να εμβολιαστούν όλοι . Ωστόσο, οι ποσότητες που θα έρθουν αρκούν για τις ομάδες υψηλού κινδύνου -που είναι ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και οι υγειονομικοί.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση
Β. Παπαευαγγέλου: Παράλληλη αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς - Ο ρόλος του εμβολιασμού
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη