Πρωτόγνωρες συνθήκες βιώνουν οι δομές του ΕΣΥ σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα, λόγω της ισχυρής πίεσης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Εκατοντάδες ασθενείς συρρέουν στα νοσοκομεία με συμπτώματα CoViD-19 και δεκάδες από αυτούς χρειάζονται νοσηλεία ή διασωλήνωση.

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, όπου οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν ποσοστά κάλυψης κοντά στο 100%.

Οι διοικήσεις των νοσοκομείων αναζητούν καθημερινά χώρους εκτός ΜΕΘ, στους οποίους μεταφέρουν διασωληνωμένους ασθενείς.

Ακόμη και έτσι, η κατάσταση είναι οριακή και αναζητούνται εναλλακτικά χώροι εκτός νοσοκομείων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζονται κλιμακωτά τα εξής σενάρια:

Άμεσα

Αναζήτηση επιπλέον χώρων νοσηλείας εντός νοσοκομείων.

Κάλυψη από ιδιωτικές κλινικές.

Σε δεύτερο χρόνο

Χώροι περιπτέρων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Γυμναστήρια.

Συνεδριακοί χώροι.

Διακομιδές σε νοσοκομεία της Αττικής.

Λιγότερο πιθανά

Λιγότερο έως καθόλου πιθανό είναι το σενάριο να χρησιμοποιηθούν βαγόνια τρένων ως χώροι νοσηλείας.

Δεν είναι, επίσης, πιθανή η χρήση των νοσηλευτήριων εκστρατείας στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Οι χώροι είναι υπόγειοι, δεν διαθέτουν καλό εξαερισμό και αρνητική πίεση.

Απορρίφθηκε, επίσης, η επιλογή του Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου, ως χώρου διαμόρφωσης νέων ΜΕΘ.

Εξαδάκτυλος

Μιλώντας στο Iatronet, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εκτίμησε πως είναι θέμα χρόνου ο κορεσμός των κλινών νοσηλείας ασθενών με CoViD-19 στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε πως - μέχρι να γίνει μείωση των εισαγωγών - θα πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στα όρια του συστήματος.

Απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να αποφεύγουμε πλήρως τις μετακινήσεις και, όπου αυτό δεν είναι αφικτό, να είναι πολύ προσεκτικοί στο σπίτι και στον εργασιακό χώρο. Για τους εργαζόμενους είπε πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατά τη μετάβαση, την αποχώρηση στην εργασία και τα διαλείμματα. 

Λάρισα

Οι πληροφορίες του Iatronet αναφέρουν πως η Λάρισα είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από τη Θεσσαλονίκη. Η περιοχή καλύπτεται, στο μέτρο του δυνατού, από τα νοσοκομεία της Χαλκίδας και της Λαμίας.

Ετοιμάζεται, επίσης, χώρος με 4 κλίνες ΜΕΘ, με την αξιοποίηση 4 αναπνευστήρων και εξοπλισμού.

Οι θέσεις νοσηλείας σε ΜΕΘ έχουν εξαντληθεί και καταβάλλεται προσπάθεια διαμόρφωσης άλλων χώρων για τους ασθενείς με CoViD-19.

Μιλώντας στο Iatronet, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, ανέφερε πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Λάρισα, αλλά το σύνολο των νοσοκομείων της Θεσσαλίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο