Οι άνθρωποι με λοίμωξη covid-19 είναι πιο πιθανό να μεταδίδουν τον κορωνοιό εντός των 5 πρώτων ημερών από την εμφάνιση συμπτωμάτων, έδειξε μεγάλη έρευνα.

Η έρευνα δείχνει ότι ασθενείς είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ιού νωρίς κατά τη νόσησή τους και ιός φάνηκε ΄΄ζωντανός’’ και ικανός να πολλαπλασιάζεται έως 9 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Βρετανοί επιστήμονες σημείωσαν ότι η έρευνα τονίζει ότι η απομόνωση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της εξάπλωσης.

Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι οι ,άνθρωποι είναι πιο μεταδοτικοί λίγο πριν τα συμπτώματα και την πρώτη εβδομάδα λοίμωξης από τον κορωνοιό.

Επιστήμονες εξέτασαν 79 διεθνείς έρευνες στην Covid-19, που αφορούσαν συμπτωματικούς σε νοσοκομεία, που ήδη είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν και να αναπαράξουν ενεργό ιό από δείγματα φάρυγγα που ελήφθησαν έως 9 ημέρες μετά την έναρξη των λοιμώξεων.

Ανακάλυψαν ότι η ποσότητα κομματιών RNA του κορωνοϊού σε δείγματα από το φάρυγγα ανθρώπων έφτανε στην κορύφωση όταν άρχισαν τα συμπτώματα ή εντός 5 ημερών.

Στο μεταξύ, αδρανή κομμάτια ιικού RNA βρίσκονταν ακόμα σε δείγματα από τη μύτη και το φάρυγγα, κατά μέσον όρο έως  17 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές καταλήγουν, ότι παρά την ύπαρξη αυτών, καθώς δεν βρέθηκε ‘’ζωντανός’’ ιός που να πολλαπλασιάζεται πέρα από τις 9 ημέρες, δεν είναι πιθανό η πλειοψηφία των ανθρώπων να είναι ακόμα πολύ μεταδοτικοί πέρα από αυτό το σημείο.

Η έρευνα δεν εστίασε σε ασυμτπωματικούς, αλλά οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι άλλες έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι μεταδοτικοί πριν τα συμπτώματα και ενδεχομένως μπορεί να μεταδίδουν τον ιο χωρίς καθόλου συμπτώματα.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Lancet Microbe.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο