Οι άνθρωποι που εμφανίζουν ημικρανία με αύρα μπορεί να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με έρευνα που ανακοινώθηκε σε Διεθνές συνέδριο για την ημικρανία.

Ο Καθηγητής Tobias Kurth, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, ανακάλυψε ότι η σχέση μεταξύ ημικρανίας με αύρα και καρδιαγγειακών επεισοδίων είναι τώρα τόσο δυνατή που οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ημικρανίες μα αύρα.

Ο Καθηγητής δήλωσε ότι πρόσφατη έρευνα δείχνει πως η ημικρανία με αύρα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, στηθάγχης και καρδιακής προσβολής. Μόνο στη Βρετανία η ημικρανία με αύρα αφορά 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι άνθρωποι που εμφανίζουν ημικρανία με αύρα ενδέχεται να παρουσιάζουν συμπτώματα όπως να βλέπουν αστραπές ή κηλίδες και να αισθάνονται μούδιασμα.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται στους ενήλικες πριν την ημικρανία, αλλά στα παιδιά μπορεί να είναι ταυτόχρονα.

Ο Kurth δήλωσε ότι γυναίκες ηλικίας 45 ετών και άνω που εμφάνιζαν ημικρανία με αύρα αντιμετώπιζαν τετραπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμα και αν είχαν χαμηλό προφίλ, όσον αφορά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής χοληστερόλης.

Οι νέες γυναίκες που πάσχουν από ημικρανία με αύρα και καπνίζουν έχουν οκταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με καπνίστριες νεαρής ηλικίας που δεν εμφανίζουν ημικρανία με αύρα. Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ημικρανία με αύρα όταν αξιολογείται ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού ή καρδιακής προσβολής που αντιμετωπίζει κάποιος, υπογραμμίζει ο Kurth.

Μπορεί κάποιος να θεωρεί ότι ένας άνθρωπος βρίσκεται σε χαμηλό κίνδυνο γιατί δεν έχει υψηλή αρτηριακή πίεση ή χοληστερόλη, αλλά τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το να έχει κάποιος ημικρανία με αύρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων ακόμα και σε φαινομενικά υγιείς ανθρώπους με χαμηλό προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου.

Σύμφωνα με τον Kurth, οι γιατροί θα πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα και να συμβουλεύουν τις νέες γυναίκες που εμφανίζουν ημικρανία με αύρα να μην καπνίζουν.

Ο Kαθηγητής καλεί σε περαιτέρω έρευνες για την ημικρανία με αύρα και τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής. Χρειάζεται να μάθουμε ποιες υποομάδες ασθενών με ημικρανία με αύρα αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Χρειάζονται επίσης περισσότερα στοιχεία σχετικά με το αν η πρόληψη της ημικρανίας με αύρα μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για αγγειακά προβλήματα, καταλήγει ο ερευνητής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Roche: Έμπρακτη δέσμευση σε ένα ποικιλόμορφο, ισότιμο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού