Απόγνωση προκαλεί η εξέλιξη της επιδημίας του νέου κορωνοϊού τον Νοέμβριο. Μέσα σε 22 μέρες, η χώρα μας καταγράφει απώλειες 1.004 ασθενών.

Από την αρχή της επιδημίας έως και το τέλος Οκτωβρίου, οι νεκροί ήταν 626, στοιχείο που αποκαλύπτει πως τον τρέχοντα μήνα έχουμε το 61,6% των θανάτων.

Η εικόνα γίνεται ολοένα και χειρότερη, με τη θετικότητα των τεστ να παραμένει σταθερά πάνω από το 10%. Οι επιστήμονες θεωρούν πως η εβδομάδα 23 έως 27 Νοεμβρίου θα κρίνει την έκβαση του δεύτερου κύματος.

Εξηγούν πως, όσο ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα, τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα, άρα και οι νοσηλευόμενοι, οι διασωληνωμένοι και τελικά οι νεκροί.

Η έκρηξη στον αριθμό των θανάτων στην Ελλάδα αποτυπώνεται στα ημερήσια στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).

Με βάση το χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο, η χώρα μας κατατάσσεται 17η μεταξύ 31 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ηνωμένο Βασίλειο, που συγκρίνονται στον σχετικό πίνακα.

Η κατάταξη, ωστόσο, δεν δίνει από μόνη της την εικόνα. Σε πρόσφατο δημοσίευμα του Iatronet, αποτυπώνεται η δραματική αύξηση στη θνητότητα από CoViD-19 στη χώρα μας.

Σε προηγούμενο δημοσίευμα του Iatronet, στις 28 Σεπτεμβρίου, είχε επισημανθεί το πόσο ψηλά βρισκόταν τότε η Ελλάδα σε θνητότητα, με βάση την κατάταξη του ECDC. Ήταν στην ένατη θέση, με 0,7 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού.

Το πόσο έχει επιδεινωθεί η κατάσταση φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα του ECDC, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία και του Σαββάτου. Με βάση τον πίνακα αυτόν, η Ελλάδα έχει πλέον 7 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή 10 φορές περισσότερους από όσους είχε πριν από δύο μήνες!

Θάνατοι από CoViD-19 ανά 100.000 πληθυσμού

ΠΗΓΗ: ECDC, επεξεργασία Iatronet.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας