Ανησυχία προκαλούν οι λοιμώξεις από κορωνοϊό σε προνοιακές δομές της βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας είναι θετικοί στον ιό 183 περιθαλπόμενοι  και εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως δεν γίνονται τακτικά τεστ στις δομές, παρότι προβλέπεται η διενέργεια σε εβδομαδιαία βάση - εφόσον υπάρξουν κρούσματα - και κάθε 15 μέρες για προληπτικούς λόγους.

Τα rapid tests που επρόκειτο να στείλει ο ΕΟΔΥ δεν έχουν φτάσει ακόμη, παρότι είχε ανακοινωθεί ότι θα στέλνονταν πριν από 20 μέρες.

Όπως αναφέρουν, δεν δικαιολογείται η σημερινή εικόνα, όταν είχε σημάνει καμπανάκι κινδύνου, πριν από έναν μήνα, στη δομή του Αγίου Δημητρίου.

Οι λοιμώξεις από κορωνοϊό έχουν προκαλέσει τον θάνατο μίας νοσηλεύτριας, ενώ 2 ακόμη εργαζόμενοι σε προνοιακές δομές και 10 περιθαλπόμενοι νοσηλεύονται με CoViD-19 σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Οι υπεύθυνοι της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρουν πως η κατάσταση - ανά δομή - είναι η εξής:

  • Μονάδα Αγίου Παντελεήμονα: Φιλοξενούνται 280 περιθαλπόμενοι και εργάζονται 200 άτομα. Θετικοί στον ιό είναι 100 περιθαλπόμενοι και 27 εργαζόμενοι.
  • Πρώην Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος: Φιλοξενούνται 50 παιδιά με αναπηρία και εργάζονται 35 υπάλληλοι. Θετικοί στον ιό είναι 10 περιθαλπόμενοι  και 10 υπάλληλοι.
  • ΚΕΠΕΠ Αγίου Δημητρίου: Φιλοξενούνται 80 άτομα με αναπηρία και εργάζονται 45 υπάλληλοι. Θετικοί είναι 5 περιθαλπόμενοι και 4 υπάλληλοι.
  • Δομή Σιδηροκάστρου: Φιλοξενούνται 38 άτομα με αναπηρία και εργάζονται 30 υπάλληλοι. Θετικοί είναι 12 περιθαλπόμενοι και 8 εργαζόμενοι.

Στην έδρα της διοίκησης, από τους 16 εργαζόμενους οι 7 είναι θετικοί στον ιό.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης