Η Θεσσαλονίκη ήταν μια σχεδόν Covid free πόλη στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την επισκέφθηκε για να μιλήσει στο Thessaloniki Forum που αντικατέστησε την ακυρωμένη λόγω πανδημίας 85η ΔΕΘ. Εκείνη τη μέρα η πόλη είχε 9 καταγεγραμμένα κρούσματα.
Δυόμισι μήνες μετά, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε βαθύ "κόκκινο", διανύει την τέταρτη εβδομάδα σε καθεστώς lockdown, με μέσο όρο 600 καθημερινών κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα και το σύστημα Υγείας να δοκιμάζεται σε συνθήκες αφόρητης πίεσης, με τις κλίνες ΜΕΘ υπερπλήρεις.

Ο πρωθυπουργός, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να φτάσει απόψε στη Θεσσαλονίκη, πρόκειται να επισκεφθεί το Σάββατο, τα νοσοκομεία "Ιπποκράτειο" και "Παπαγεωργίου", προκειμένου να έχει προσωπική εικόνα, ενώ το μεσημέρι θα έχει σύσκεψη με τους εκπροσώπους φορέων της πόλης στο Διοικητήριο. Θα έχει πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί και θα δώσει κατευθυντήριες οδηγίες με στόχο την αποκλιμάκωση της πίεσης και την σταδιακή επιστροφή σε κάποια κανονικότητα, ενόψει και των εορτών.

Λιγότερο από ένα μήνα πριν από τα Χριστούγεννα, η κατάσταση στην πόλη, αναφορικά με την πανδημία, εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Όπως αποκάλυψε χθες το iatronet, παρά τις 24 μέρες σε lockdown η θετικότητα των τεστ που αναλύονται στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, της τάξης του 27% με 29%, καταγράφοντας μικρή μόνο υποχώρηση από το 32% που οδήγησε στην επιβολή των περιοριστικών μέτρων. Τα νοσοκομεία εξακολουθούν να κάνουν δεκάδες εισαγωγές στις κλινικές Covid σε κάθε εφημερία, ενώ η εξεύρεση διαθέσιμης κλίνης ΜΕΘ αποτελεί καθημερινό "πονοκέφαλο" για τους γιατρούς και το Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΕΠΥ - ΕΚΑΒ.

Επιστολή

Πριν από δέκα μέρες, με κοινή επιστολή τους στον πρωθυπουργό, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας, περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση στην πόλη και ζήτησαν την επιβολή "μέτρων Μαρτίου".

Αποτελεί κοινή παραδοχή όλων όσων κυκλοφορούν αυτό το διάστημα στην πόλη πως το δεύτερο lockdown είναι πιο "χαλαρό" σε σχέση με το πρώτο. Μια από τις βασικές διαφορές είναι πως αυτή τη φορά - υπό την προϋπόθεση πάντα της αποστολής SMS -  είναι ελεύθερη η πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο της πόλης το οποίο είχε κλείσει την περασμένη άνοιξη. Η συγκεκριμένη απαγόρευση, που είχε επιβληθεί από την Πολιτική Προστασία το Μάρτιο, προκάλεσε διχογνωμία για τη σκοπιμότητά της, καθώς είχε ως αποτέλεσμα τον συνωστισμό των πολιτών στο στενό πεζοδρόμιο εξωτερικά της αναπλασμένης νέας παραλίας, παράλληλα με τη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και συντονιστή διαχείρισης της Πανδημίας για λογαριασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης, Χάρη Αηδονόπουλο (φωτογραφία κάτω), δεν υπάρχουν σήμερα ενδείξεις ότι επίκειται το κλείσιμο της παραλίας.

"Είχαμε μια επικίνδυνη φωλιά, αυτή στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, την οποία ιδρώσαμε με τον δήμαρχο για να την πνίξουμε", λέει στο Iatronet ο κ. Αηδονόπουλος και προσθέτει: "Εκεί συνωστίζονταν κάθε βράδυ εκατοντάδες νεαροί, έκαναν πάρτι, μοιράζονταν την ίδια μπύρα και δημιούργησαν τη βασική εστία υπερμετάδοσης. Αυτή η εστία έχει κλείσει πλέον, με τις παρεμβάσεις και της αστυνομίας. Στην παραλία είναι διαφορετικά. Υπάρχει μεγάλο εύρος, ο κόσμος κινείται και μπορεί να τηρεί αποστάσεις".

Στιγματισμός

Ο αντιδήμαρχος θεωρεί σε ένα βαθμό ως άδικο τον στιγματισμό της Θεσσαλονίκης ως το παράδειγμα πόλης προς αποφυγή. "Η Θεσσαλονίκη είναι μια μητρόπολη, μια μεγαλούπολη που αποτελείται από έναν αριθμό δήμων. Η εικόνα που έχουμε δείχνει πως ο κεντρικός δήμος έχει καλύτερη εικόνα από τους περισσότερους. Δεν πρέπει να στιγματίζουμε ολόκληρη την πόλη. Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται και ασθενείς από γύρω νομούς, αλλά τα κρούσματα καταγράφηκαν και ‘χρεώθηκαν’ στην πόλη", σημειώνει και προσθέτει: "Στις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε ένα σύνολο 4.320 εργαζομένων, τα κρούσματα δεν ξεπερνούν τα 75. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα, έχουμε παραγγείλει 1.500 rapid tests για τις ευαίσθητες υπηρεσίες, κάνουμε συνεχείς απολυμάνσεις".

Ο ίδιος εκτιμά πως την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να φαίνονται τα σημάδια αποκλιμάκωσης. "Τα περιστατικά που νοσηλεύονται σήμερα στα νοσοκομεία ήρθαν σε επαφή με τον ιό πριν από 8 - 10 μέρες. Τα όποια αποτελέσματα στην επιδημιολογική εικόνα φαίνονται με καθυστέρηση 8-10 ημερών", επισημαίνει. Παρόμοια είναι και η πρόβλεψη της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ, που ανινχεύει τον κορωνοϊό στα λύματα της πόλης. Τα αποτελέσματα της τελευταίας μέτρησης ήταν ενθαρυντικά, καθώς έδειξαν μείωση κατά 50% του ιικού φορτίου σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Στη διάρκεια της αυριανής σύσκεψης με τον πρωθυπουργό, ο κ.Αηδονόπουλος θεωρεί πως πρέπει να τεθεί το αίτημα για μέτρα οικονομικής ανάκαμψης της αγοράς. "Η πόλη έχει πληγεί σημαντικά από αυτή  την πανδημία και την οικονομική κρίση που προηγήθηκε, με αποκορύφωμα τη ματαίωση της γενικής έκθεσης του υπουργείου. Έχει μετατραπεί σε πόλη παροχής υπηρεσιών. Χρειαζόμαστε μέτρα που θα βοηθήσουν την αγορά να ανακάμψει", υπογραμμίζει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γερμανία: νόμιμη η μερική χρήση κάνναβης από 1η Απριλίου
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία